Бареда Борт и Ал-Атия с нови етапни победи в Дакар

галерия:

снимка: БТА/AP

Испанският мотоциклетист Жоан Бареда Борт спечели втората си етапна победа на Рали Дакар, след като завърши първи в 315-километровата отсечка от Чилесито до Копиапо. Това е първият етап, който завърши през това издание на територията на Чили, като голяма част премина в пясъците на пустинята Атакама.

След като премина Андите, испанският мотоциклетист с Хонда завърши с преднина пред защитаващия титлата си от миналата година Марк Кома от КТМ и пред чилиеца Пабло Кинтаниля също с КТМ.

4129673

В генералното класиране Бареда Борт увеличи преднината си и вече има общо време 13:10:33 часа. Той води с 12 минути и 49 секунди пред Кома и с 20:29 минути пред португалеца Пабло Гонсалвеш.

В същото време организаторите на Рали Дакар започнаха да търсят причините за смъртта на полския мотоциклетист Михал Херник. Тялото му беше намерено на 300 метра от трасето в пустинята и нямаше видими следи от насилие или контузии.

4129676

При автомобилистите бившият шампион Насер Ал Атия (Катар) с Мини финишира с аванс от 2:40 минути пред съотборника си Нани Рома. Така той показа силата си в пустинните етапи и навакса изоставането от 8 часа в първите два дни.

Общото му време е 9:21.26 часа, като на 2-о място остава Жил де Вилиер (Южна Африка), който е шампион от 2009-а година от отбора на Тойота. Де Вилиер днес завърши на 3-о място, изоставайки на 2:57 от катареца, но все пак с четвърти пореден подиум през това издание.

На 4-о място остана друг представител на Арабския полуостров- Язид Алрахджи от Саудитска Арабия, който кара Тойота, посочва БТА.