Дакар – най-смъртоносното рали в света

галерия:

снимка: БТА/AP

Полският мотоциклетист Михал Херник стана първата жертва на рали „Дакар“ 2015, след като рано тази сутрин е загинал на 206-ия километър от трасето на третия етап на традиционната офроуд-надпревара между Сан Хуан и Чилесито в северозападната част на страната – или поне на тази точка е намерено тялото му.

Причините за смъртта не бяха установени първоначално и към момента все още липсва официална информация по темата, което провокира медии от цял свят да спекулират с мистерията на случилото се с Херник.

Реално единственият повод за почуда е фактът, че мотоциклетистът, поне на пръв поглед, е свалил шлема си преди инцидента, или поне спасителният хеликоптер е намерил безжизненото му тяло без предпазната каска, която не би се отстранила сама.

4129619

Полският мотоциклетист е 24-тият спортист, който намира смъртта си след първото рали-рейд през 1979 година. Според статистиката, извадена от агенция Франс прес, общо 63 души са загинали в 36-те издания на Дакар, като се взема предвид и рали Дакар-2008, анулирано поради терористични заплахи.

С най-тъжен баланс е Дакар-88 с осем мъртви. Първата жертва е мотоциклетистът Патрик Доден, който падна на старта на етапа Агаде-Тахуа през 1979 година и загина.