Австрийски триумф в спускането в Алтенмаркт/Цаухензее

снимка: БТА/AP

Австрийките Елизабет Гьоргъл и Ана Фенингер окупираха първите две места на подиума на спускането в Алтенмаркт/Цаухензее, старт валиден за Световната купа по алпийски ски при жените.

Сензацията на деня направи именно Гьоргъл, която стартира с номер 28, но успя да се качи на най-високото място на почетната стълбичка. Световна шампионка от 2011-а година в дисциплината спря хронометрите на 1:47.45 минута и записа своята пета победа в Световната купа.

Чаровната Фенингер пък остана само на 56 стотни след по-опитната си съотборничка и затвърди доброто си представяне през сезона, след като за шести път извоюва подиум.

Третото място остана за германката Мария Хьофл-Рийш, която е на първо място в класирането за малкия крстален глобус в дисциплината. През тази година Рийш има победи в две спускания, но сега остана на 63 стотни след победителката Гьоргъл.

Публиката в австрийския курорт имаше още един повод за радост, тъй като това бе първа победа за представителка на страната в спускането за последните две години.

С второто си място днес Ана Фенингер излезе начело в генералното класиране за за Световната купа с 677 точки, шест повече от Мария Хьофъл-Рийш. Тина Вайратер от Лихтенщайн, която днес остана четвърта, заема трето място с 659 точки.

Рийш пък остава начело сред спускачките с 325 точки. Следват Мариян Кауфман-Абдерхалден с 291 и Тина Вайрайтер с 260.

Два инцидента белязаха днешния старт, след като младата австрийка Корнелия Хютер и италианката Елена Фанкини паднаха, но за щастие се отърваха без сериозни контузии.

Утре е първата суперкомбинация при жените за сезона.