Астматици са хегемоните в ски бягането

снимка: БГНЕС

40% от ски бегачите от скандинавските страни, Русия и Канада, са регистрирани като болни от астма, обяви шефът на медицинската комисия на международната федерация по ски (FIS) Инггард Лерейм, цитиран от "Сега".

Това всъщност е световният елит в този спорт, тъй като рядко състезатели от други държави се намесват в битките за челни места на големи състезания.

Норвежецът даде тази информация, докато отговаряше на въпрос за допустимия температурен праг за състезанията по ски бягане.

По-рано независимата комисия, която разследваше използването на противоастматическите препарати в норвежкия национален отбор, препоръча този праг да бъде повишен.

Според шефката на комисията - Катарина Ризе, студеният въздух влияе отрицателно на спортистите и води до астматични заболявания. В момента FIS не провежда състезания при по-студено време от -20 градуса по Целзий, а се обсъжда прагът да стане -15.

Полемиките около астматиците в ски бягането, а и в биатлона, са големи, тъй като състезателите, които са регистрирани с такива заболявания, имат право да използват препарати, увеличаващи издръжливостта.

Преди няколко години имаше дори случаи, в които цели отбори от скандинавските страни са съставени от астматици. Въпреки това FIS продължава да не счита това за проблем.