Юстина Ковалчик с победа №50 за Световната купа

снимка: БТА/AP

Двукратната олимпийска и двукратна световна шампионка Юстина Ковалчик постигна победа номер 50 в кариерата си в Световната купа, след като спечели пробния старт в скиатлона на 15 километра при дамите в южнокорейския зимен център Пьончан, който ще приеме олимпийските игри след година.

33-годишната полякиня бе без конкуренция както в класическия, така и в свободния стил и даде време 43:54.7 минути, като изпревари с 56 секунди втората Елизабет Стивън (САЩ). На трето място завърши японката Масако Ишида, която изостана на 1:14.8 от победителката.

За Стивън и за Ишида това е най-доброто класиране в кариерите им, като трябва да се отбележи, че почти всички от най-добрите състезателки пропуснаха стартовете в Корея.

В класирането за Световната купа водачка е норвежката Хайди Венг с 1531 точки, следвана от финландката Криста Пармакоски с 1215 и Ингвилд Флугстад Йостберг от Норвегия с 1199. В подреждането за Малката световна купа в дистанцовите дисциплини на първо място е Венг със 718 точки, следвана от Йостберг с 631 и Пармакоски с 590. С победата си Ковалчик се изкачи на 18-о място в подреждането със 187 точки.