Анонимник спря Костелич за първа олимпийска титла

галерия:

снимка: БТА/AP

Сандро Вилета поднесе нова сензация в мъжките ски алпийски дисциплини на Зимната Олимпиада в Сочи 2014, след като грабна титлата в Суперкомбинацията под носа на утвърдените имена и изявени фаворити.

Швейцарецът направи великолепно впечатление с безупречния си слалом, който му позволи дълго време да оглавява класирането и да разочарова дори имена като Ивица Костелич, Аксел Лунд Свиндал и Кристоф Инерхофер, които не можаха да го съборят от върха.

В крайна сметка и последните трима състезатели не се справиха със задачата да окупират първата позиция, което даде повод на Швейцария да отпразнува 5-ата си олимпийска титла в Сочи и втора в алпийските ски след споделения триумф на Доминик Жизен с Тина Мазе в спускането при жените.

За съжаление, Георги Георгиев отпадна след грешка в началото на слалом трасето, а Никола Чонгаров се нареди 24-ти в класирането. След поправка на съдиите обаче се оказа, че Чонгаров ще заеме 23-то място в крайното класиране след като един от участниците бе дисквалифициран. Така Ники Чонгаров се превръща засега в най-добре класиралия се българин на Олимпиадата в Сочи. Очакваме още от българските скиори по време слалома от алпийските дисциплини.

Олимпийският шампион Вилета никога не се е изкачвал на подиума нито в състезание от Световната купа, нито на голям шампионат, но това не му попречи да последва примера на Матиас Майер и да изненада фаворитите в Сочи 2014. Припомняме, че Майер стана олимпийски шампион в спускането, като това бе първата му победа изобщо в кариерата.

Така Швецайрия вече има 5 олимпийски титли от Сочи, като малко по-рано днес Дарио Колоня спечели втория си златен медал, този път в ски бягането на 15 км класически стил. В дисциплината халфпайп на сноуборда пък натурализираният руснак Юри Подладчиков също стъпи на върха.

Италианецът Кристоф Инерхофер бе 8-ми след спускането и имаше добри шансове да се вреди в топ 3 при добро представяне в слалома, но в долната част на трасето той загуби цялото си предимство. Той бе 3-ти във временното класиране, но при оставащи първите петима от спускането. Изненадващо обаче единствено Ивица Костелич успя да запише по-добро общо време от италианеца и така Инерхофер грабна втория си медал в Сочи след среброто в класическото спускане.

Сребърният медал в Суперкомбинацията на 34-годишния Костелич бе едно от събитията на деня, но дори неговото добро представяне не успя да засенчи сензационния олимпийски шампион Вилета.

Така знаменитият хърватин вече има 3 сребърни медала от Суперкомбинация на Олимпийски игри (предишните от Торино 2006 и Ванкувър 2010), както и сребро в слалома от Ванкувър 2010. Въпреки 4-те си отличия, Костелич вероятно ще прекрати кариерата си без олимпийска титла.

Американската легенда в скоростните дисциплини Боде Милърпочти без съпротива сдаде олимпийската си титла в Суперкомбинацията от Ванкувър 2010 (негово единствено злато), след като изпусна шансовете си за медал още в спускането, класирайки се 12-ти. В слалома възможностите не му позволиха да се сравнява със специалистите и американецът завърши с общо време 2:46.34 минути и на 6-то място.

Друг представител на олимпийския отбор на САЩ – Тед Лигети – който пък е световен шампион в дисциплината, също претърпя фиаско, след като регистрира още по-разочароващо каране в спускането (18-то място), а в слалома очаквано остана на повече от 2 минути от големите имена. В крайна сметка Лигети зае 12-та позиция в окончателното подреждане и ще трябва да се надява на медал от коронната си дисциплин – гигантски слалом.

Един от фаворитите Алексис Пинтуро, който в спускането се представи неубедително, но имаше големи очаквания за слалома, отпадна още в горната част на коварното трасе и не можа да осъществи мечтите си за медал в Суперкомбинацията.

Олимпийският шампион в спускането Матиас Майер (Австрия) бе трети след първата част на Суперкомбинацията, но в слалома очаквано се провали и дори не можа да завърши в топ 10, а остана 13-ти.

За съжаление, Георги Георгиев отпадна след грешка в началото на слалом трасето, а Никола Чонгаров се нареди 24-ти в крайното класиране.