Анастасия Кузмина над всички в преследването в Осло

снимка: БТА/AP

Двукратната олимпийска шампионка в спринта Анастасия Кузмина от Словакия спечели предпоследния старт за сезона от Световната купа по биатлон за жени - преследването на 10 километра в Осло (Норвегия).

Кузмина, която триумфира в спринта във Ванкувър 2010 и Сочи 2014, направи две грешки в четирите си стрелби и измина дистанцията за 30:29.1 минути.

Втора на 41.8 секунди с четири пропуснати мишени завърши Тора Бергер (Норвегия). Олга Вилухина от Русия финишира трета на 54.0 секунди с два грешки на огневия рубеж.

Лидерката в генералното класиране Кайса Мекерейнен от Финландия остана четвърта на 58.4 секунди с две пропуснати мишени, пред Даря Домрачова (Беларус), която направи шест грешки в стрелбата и бе с изоставане от 58.7 секунди.

Домрачова, която в четвъртък спечели спринта в Осло, водеше до средата на състезанието, но допусна по три грешки в последните си две стрелби.

Надпреварата премина без българско участие.

В генералното класиране за Световната купа едно състезание преди края на сезона води Мекерейнен с 842 точки, следвана от Тора Бергер с 832 точки и Даря Домрачова със 750 точки.

Разликата между Мекерейнен и Бергер е само 10 точки, което означава, че утрешния масов старт на 12.5 километра ще определи новата носителка на Световната купа, посочва БТА.