Гърция разплака Русия и се класира за 1/4 финалите след минимален успех (СНИМКИ)

галерия:

снимка: БТА

Отборът на Гърция направи невъзможното и се класира за ¼ финалите на Евро 2012 след успех над Русия. Еврошампионът от 2004 година постигна минимален успех с 1:0 над фаворита в Група А.

 

Като цяло руснаците не успяха да покажат добрата си игра от първите два мача и особено от успеха над Чехия. Футболистите на "сборная" бяха по-бавни, а пасовете и ударите им нямаха точност. От друга страна дефанзивната тактика на Гърция даде резултат в този мач.

 

Другият мач в групата между Чехия и Полша завърши с минимален успех на чехите, който ги класира за следващата фаза в турнира. Двубоят между Гърция и Русия може да се определи като исторически за южните ни съседи.

 

Единственият гол в мача отбеляза капитанът на тима Йоргос Карагунис. Това бе за него мач номер 120 с националната фланелка. Така той изравни рекорда на Теодорос Загоракис, който беше капитан на шампионския отбор от Евро 2004.

 

35-годишният полузащитник на Панатинайкос е един от тримата, които бяха в състава и през 2004-а година при изненадващата титла на Гърция на първенството в Португалия.  Също така Гърците не бяха печелили мач от на европейски шампионат след като триумфираха с титлата през 2004 година с победа над Португалия във финала.

 

Отборът на Гърция започна по-добре и бе по-настъпателен в наказателното поле на руснаците. Още в 4-та минута след центриране от корнер Карагунис стреля от воле, но Малафеев се справи. Три минути по-късно Салпингидис не успя да отправи удар след като топката му бе избита в последния момент.

 

След това Русия постепенно напипа точния ритъм. В 9-та минута Аршавин затрудни максимално защитник на гърците и вратаря Сифакис се справи. След това Дзагоев стреля неточно.

 

В 11-та минута дойде и най-чистото положение, когато Кержаков стреля много опасно от 20 метра, но топката мина на сантиметри от напречната греда.

 

Четири минути по-късно Юри Жирков нахлу много опасно в наказателното поле на Гърция и опита да намери Аршавин, но пасът му бе неточен. В 27-та минута Пападополус се намеси добре и изчисти топката от краката на Аршавин преди да стане опасно за гърците.

 

След това двата тима се поуспокоиха и започнаха тактическото надиграване. В 40-та минута Жирков стреля много силно от границата на наказателното поле, но топката мина над вратата.

 

В края на даденото от съдията продължение на първото полувреме дойде и голът за гърците. Сергей Иганшевич сбърка фатално при един тъч и подари топката на Йоргос Карагунис, който нахлу в наказателното поле и с мошен удар не остави шансове на Малафеев.

 

Дик Адвокаат реагира мигновено и пусна в игра веднага Роман Павлюченко на мястото на Александър Кержаков. Руснаците започнаха да притискат своите съперници още от началните минути на втората час.

 

Възпитаниците на Дик Адвокаат пробваха различни атаки по крилата и през центъра, но като че ли не бяха достатъчно опасни. Роман Широков имаше добър шанс, но стреля над гредата.

 

В 59-та минута Торосидис проби впечатляващо в наказателното поле и единствено бързата намеса на Анюков, изпревари Гекас пред голлинията на руснаците. При изпълнението на корнера двама футболисти на Гърция се разминаха с топката.

 

Две минути по-късно Карагунис бе съборен в наказателното поле, но съдията прецени, че гъркът е симулирал и му показа жълт картон. Треньорът на Гърция Фернандо Сантош тръгна да пази резултата и извади Гекас и Карагунис, като на тяхно място пусна футболисти с по-дефанзивни функции като Макос и Холебас.

 

В 70-та минута Гърция можеше да реши всичко в мача след като Кацуранис уцели гредата след чудесно изпълнение на пряк свободен удар. След това стана ясно, че Чехия са повели на домакините от Полша с 1:0 и това веднага принуди Адвокаат да пусне в игра втори нападател в лицето на Павел Погребняк.

 

В 84-та минуита Алан Дзагоев с глава не успя да стане герой за своя тим след като удара му с глава облиза страничната греда. До края руснаците показаха най-слабото си лице, непознато за всички фенове. „Сборная" трудно събираше три последователни паса. Това още повече даде сили на силни дефанзивната Гърция.