7-ма различна победителка в гигантския слалом

галерия:

снимка: БТА/AP

Новата лидерка в генералното класиране в Световната купа по ски алпийски дисциплини Тина Вайратер (Лихтенщайн) затвърди статута си на водеща състезателка от началото на сезона и постигна първата си победа в гигантския слалом във френския зимен център Вал д'Изер.

Вайратер досега имаше два успеха в Супер-Г (включително миналата седмица в Санкт Мориц), а най-добрият ѝ резултат в гигантския слалом бе трета позиция в Бийвър Крийк по-рано този месец.

Тя обаче даде най-добро време в първия манш и защити първата си позиция със стабилно представяне при второто си спускане на пистата. Така Вайратер отпразнува изкачването си на първа позиция за Световната купа по най-добрия начин, след като вчера остана 4-та в спускането, но това ѝ беше достатъчно, за да изпревари германката Мария Хьофъл-Рийш.

Вайратер стана 3-ата представителка на Лихтенщайн с победа в гигантски слалом от Световната купа и първата от 2002-ра година насам, когато Биргит Хееб-Батлинер триумфира. Също така с успеха си днес Вайратер стана седмата различна победителка в последните 7 старта от дисциплината, което се случва за първи път от 2002-ра година (8).

4053751

Швейцарката Лара Гут за първи път се качи на подиума през този сезон без да е спечелила състезание – досега тя имаше 4 подиума, които бяха победи. Триумфите в гигантския слалом в Зьолден, спускането и Супер-Г в Бийвър Крийк и Супер-Г в Лейк Луис сега са последвани от втора позиция във Вал д'Изер.

Гут остана на 0.73 секунди от победителката, а на трета позиция финишира шведката Мария Пиетилае-Холмнер, която бе с 0.95 секунди по-слабо време от Вайратер. 4-та завърши италианката Федерика Бриньоне, следвана от Хьофъл-Рийш, Джесика Линдел-Викарби (Швеция), Ана Фенингер (Австрия), Микаела Шифрин (САЩ), Доминик Жизен (Швейцария) и Кайша Клинг (Швеция).

4053752

За Пиетилае-Холмнер това е първи подиум от началото на сезона след 7-мо, 4-то и 6-то място в предишните стартове в дисциплината. Носителката на Големия кристален глобус от миналата кампания Тина Мазе остана едва 11-та.

В класирането за малката Световна купа в гигантския слалом начело е Джесика Линдел-Викарби от Швеция с 252 точки, следвана от Вайратер 205, Мария Пиетиле-Холмнер 186 и други.

В генералното класиране за Световната купа Вайратер е начело с 595 точки, следвана от Гут 568, Мария Хьофл-Рийш (Германия) 535 и други.