Хиршер покори коварното трасе в Алта Бадиа

галерия:

снимка: БТА/AP

Носителят на Големия кристален глобус за последните две години Марсел Хиршер (Австрия) спечели 3-ата си победа през сезона в Световната купа по ски алпийски дисциплини.

Той триумфира в един от най-тежките гигантски слаломи в календара – в италианския зимен център Алта Бадиа.

Австрийският ас в алпийските ски покори коварното трасе с общо време 2:37.35 минути и остави зад себе си силната конкуренция в лицето на Алексис Пинтуро (Франция) и на Тед Лигети (САЩ).

Пинтуро остана на 0.35 секунди след победителя, а Мистър гигантски слалом Лигети даде трето време с 0.58 секунд пасив.

Пистата в Алта Бадиа е изключително трудна – 448 метра вертикално спускане, 1255 метра дължина и 53% наклон. Хиршер обаче успя да се справи по най-добрия начин с предизвикателствата и спечели 9-та победа в дисциплината гигантски слалом. Това изравнява австриеца със знаменития американец Боде Милър на 8-мо място във вечната класация по брой успехи.

Иначе Хиршер стана 17-ият алпиец с 50 подиума на сметката си, като е 5-ият най-млад (24-годишен) след легендарните Ингемар Стенмарк, Густав Тьони, Пирмин Цурбриген и Марк Жирардели.

4053743

Алексис Пинтуро, който е едва на 21 години и е определян за бъдещата звезда на алпийските ски, не можа да стигне до първата си победа, но за втори път през сезона се качи на подиума. Той остана в подножието на върха в дисциплината и в първия кръг от Световната купа в Зьолден, когато спечели Тед Лигети.

4053742Американецът прекъсна серията си от две поредни победи в гигантския слалом (печелейки и старта в Брийвър Крийк на 12-ти август), но поне се съвзе след двете поредни отпадания в състезания за Световната купа – Супер-Г и спускането във Вал Гардена. Той също така успя да отбие атаките на силния германски легион в Алта Бадиа.

Феликс Нойройтер бе най-бърз във втория манш, но финишира с общо време 2:39.10 минути, което му отреди 5-та позиция. Сънародникът му Фриц Допфер блесна с 4-то място, а Щефан Люиц също се вреди в топ 10, завършвайки 8-ми.

Приятна изненада бе и представянето на американеца Тим Джитлоф, който финишира с равно време с Нойройтер и временно двамата деляха дори 1-то място, но в крайна сметка останаха 5-ти.

Ветеранът Бенямин Райх даде 7-мо време и доказа, че има място в австрийския отбор за Зимната Олимпиада в Сочи, където той ще се състезава единствено в гигантския слалом. Топ 10 допълниха норвежецът Кристиан Лейф Хауген и французинът Стив Мисилие.

В генералното класиране за Световната купа продължава да води Аксел Лунд Свиндал (Норвегия), който днес финишира 13-ти и събра 530 точки. Марсел Хиршер е втори с 435 пункта, следван от Тед Лигети с 329 и Алексис Пинтуро с 268.

В класирането за малкия Кристален глобус в дисциплината гигантски слалом води Хиршер с 320 точки, Лигети е втори с 260, а Пинтуро е с 255.