24 г. по-късно! Легенда призна, че има вина за смъртта на Айртон Сена

Легендарното име сред конструкторите във Формула 1 Ейдриън Нюи призна вина за смъртта на емблематичния Айртон Сена близо 25 години след трагичния инцидент с бразилския пилот.

Както е известно, на 1 май 1994 година трикратният световен шампион се разбива фатално в завоя Тамбурело на пистата „Имола“ по време на Гран При на Сан Марино. Следват разследвания относно причините, довели до фаталния инцидент, но съдебното дело завършва чак през 2007 г. и заради изтичане на давност не се стига до присъди. Съдът постановява, че смъртта на Сена е причинена от дефектен лост на волана. Вината за това е на Патрик Хед, който е отговарял за контрола на качеството в Уилямс. Той обаче се отървава без присъда, тъй като според италианското законодателство давността за непредумишлено убийство е 7 години и 6 месеца, а присъдата е произнесена 13 години след инцидента.

Сега обаче 59-годишният Ейдриън Нюи призна в собствената си автобиография, че чувства вина като конструктор на фаталния болид на Уилямс.

„Да, чувствам се виновен. Дори днес ми е трудно да говоря за този кошмарен инцидент. Гласът ми винаги започва да трепери“, пише Нюи.

Според него дизайнът на болида, който е негово дело, вероятно е бил твърде рисков и напредничав за онова време, когато и мерките за сигурност на пистата не са били толкова засилени.

Ейдриън Нюи с работата си е спечелил 10 шампионски титли при конструкторите за отборите си. Единствен в света на Формула 1 е ставал първи в класирането с три различни отбора – Макларън, Уилямс и Ред Бул. В момента той е главен технически директор на Ред Бул.