19-годишен постави рекорд в кратката програма

снимка: БТА/AP

Японецът Юдзуру Ханю поведе убедително след кратката програма при мъжете в турнира по фигурно пързаляне на олимпийските игри в Сочи.

19-годишният Ханю, бронзов медалист от световното първенство през миналата година, постигна нов световен рекорд за оценка в кратка програма - 101.45 точки. Предишното върхово постижение отново бе негово - 99.84 точки.

Ханю игра изключително чисто, изпълнявайки четворен тулуп, троен аксел и комбинация от троен луц и троен тулуп.

Трикратният световен шампион Патрик Чaн от Канада е втори в класирането с 97.52 точки. Той изпълни отлично комбинация от четворен и троен тулуп, троен аксел с малка грешка и троен луц, посочва БТА.

Двукратният европейски шампион Хавиер Фернандес от Испания засега е трети с 86.98 точки. В топ 6 са още бронзовият медалист от Ванкувър'2010 Дайсуке Такахаши (Япония) с 86.40 точки, Петер Либерс (Германия) с 86.04 точки и Джейсън Браун (САЩ) с 86.00 точки.

Бившият световен и европейски шампион Бриан Жубер от Франция също се представи добре, изпълнявайки троен аксел и комбинация от скокове. Той заема седмо място с 85.84 точки. Четирикратният шампион на САЩ Джереми Абът падна лошо след опит за изпълнение на четворен тулуп в началото на програмата си.

Той се заби в предпазната стена, остана доста дълго на леда като държеше дясното си бедро. Изглеждаше, че Абът не може да продължи. 28-годишният американец обаче продължи, представи се доста добре и се нареди 15-и със 72.58 точки.

Както Sporta.bg ви информира, преди състезанието голямата руска звезда Евгени Плюшченко падна по време на загрявката, получи контузия в кръста и отказа участие в индивидуалната надпревара. Минути по-късно той обяви, че слага край на спортната си кариера.

Волната програма при мъжете е утре вечерта, когато ще станат ясни олимпийските медалисти.