18-годишна американка грабна златото в слалома в Сочи

галерия:

снимка: БТА/AP

Американската алпийка Микаела Шифрин спечели една от най-атрактивните дисциплини в програмата на олимпийския турнир по алпийски ски в Сочи.

18-годишната Шифрин е новата шампионка в слалома с общо време 1:44.54 минути след двата манша.

Микаела Шифрин, която е действаща световна шампионка в дисциплината, бе най-бърза и след първия манш. В крайна сметка тя успя да запази и дори увеличи преднината си и заслужено се окичи със златото.

Така американката се превърна в най-младата олимпийска шампионка в слалома, подобрявайки постижението на италианката Паолета Магони-Сфорца, която печели златото през 1984 г., когато е на 19 години.

Останалите две места на почетната стълбичка бяха окупирани от австрийки. Втора, с изоставане от 53 стотни от победителката, завърши Марлийз Шилд, а бронзово отличие завоюва сънародничката ѝ Катрин Цетел, която регистрира пасив от 81 стотни от времето на Шифрин.

4067906

На крачка от нов медал в Сочи остана звездата на Германия Мария Хьофъл-Рийш, която финишира четвърта. Тя вече има злато от суперкомбинацията и сребро от Супер Г в руския черноморски курорт.

Пета и шеста се наредиха шведките Фрида Хансдотер и Емели Викстрьом. Франция вкара състезателка в топ 10 чрез Настася Ноенс, която финишира седма, а в челната десетка намериха място още двукратната шампионка тук Тина Мазе (Словения), Мари-Мишел Ганьон (Канада) и Сарка Страчова (Чехия).

Българската представителка в дисциплината - Мария Киркова не завърши втория манш. Знаменосецът ни на откриването на Игрите зае 42-о място след първия манш с изоставане от 9,71 секунди след водачката Микаела Шифрин, но във втория пропусна врата и отпадна.