Зографски дава тон на нашето участие в ПьонгЧанг

Най-добрият ни ски скачач Владимир Зографски ще даде тон за българското участие на олимпиадата в ПьонгЧанг днес. Той застане на старт в квалификациите в своята дисциплина, които ще започнат в 14:30 часа българско време. 24-годишният самоковец даде много добри резултати на тренировките вчера, които показват готовността му да преодолее пресявката и да намери място в голямото състезание.

Зографски постигна най-добрия си скок при втората сесия на първото занимание, което се проведе сутринта. Той получи пета оценка за преодолените 104 метра, донесли му 60,8 точки.

Българинът не започна толкова убедително, след като първият му скок бе едва 90 метра и 53,8 точки. Впоследствие обаче той напипа верния ритъм и записа още едно влизане в топ 20. При третото си спускане по шанцата Владо бе 15-и с 52,8 точки и скок от 98,5 точки.

Във вечерната сесия пък Влади направи два скока и пропусна последния. Те отново бяха силни и му отредиха място в топ 20. Първият бе от 101 метра за 62,6 точки, а вторият, който се оказа и последен за него – 99 метра за 66 точки, като и двата го наредиха 18-и.

Тази стабилност в скоковете като чели даде необходимата увереност на Зографски, който предпочете да не излезе на шанцата в третото занимание, което се проведе тази сутрин. Точно така всъщност направиха и повечето му колеги.

Ако преодолее квалификациите днес, българинът ще стартира в основната надпревара, която ще се проведе в събота от 14:35 часа (б.в.).

За да съумее да го стори, Зографски ще трябва да влезе сред първите 30 в пресявката, без да броим най-добрите 10 за Световната купа, които влизат по право. Битката за медалите ще се състои от два скока, като за втория ще отпаднат онези, които са дали 20-те най-слаби резултата.

24-годишният самоковец ще скача с №23 днес.