Зимните параолимпийски игри в Сочи са открити

галерия:

снимка: БТА/AP

Сочи не изневери на очакванията и откри XI-те Зимни параолимпийски игри с красива церемония.

Тя мина под названието "Чупейки леда" и започна с анимационния филм "Жар-птица". Полетът на жар-птицата започна от слънцето, тя летя над Чукотка и тайгата, над Байкал и Урал, осветявайки небето и земята.

В славянския фолклор жар-птицата е вълшебно огнено същество от далечни задморски страни, символ на богатството и щастието.

След като жар-птицата завърши своя полет, в официалната ложа на стадион "Фишт" заеха места президентът на руската федерация Владимир Путин и президентът на Международния параолимпийски комитет Филип Крейвън. Крейвън е кавалер на ордена на Британската империя и е представял Великобритания като състезател по баскетбол на инвалидни колички на пет Параолимпийски игри - от 1972 до 1988 година.

4071118

Церемонията продължи с "Танца на снежинките". Той бе изпълнен от 504 балерини на възраст между 6 и 17 години. Дежата танцуваха под съпровода на хор от 35 деца с инвалидност. Последва появата на 12 акробати, които се движеха в огромни прозрачни сфери с диаметър пет метра. Тяхната хореографска постановка носеше идеята за съчетаване на сила и гъвкавост - лайтмотив на церемонията по откриването.

Знамето на Русия бе внесено на стадиона от 8 души. Сред тях са прочутият руски диригент Владимир Спиваков, четирикратният олимпийски шампион по спортна гимнастика Алексей Немов и деветократният шампион на Параолимпийските игри по ски надбягване и биатлон Валерий Кучински.

4071147

Интересен бе традиционният парад на спортистите. Той премина на фона на гора, направена от 204 светещи тръбички и приемаща цвета на националния флаг на страната, чиято делегация излизаше на стадиона.

Изключително силен бе моментът, когато на стадиона влезе единствения спортист, представящ отбора на Украйна. Тогава зрителите на церемонията станаха на крака, за да го приветстват.

България дефилира с 8-членна делегация - ски бегачите с увредено зрение Светослав Георгиев и Желяз Колев, техните придружители - съответно Иван Бирников и Искрен Паланков, както и един треньор, един лекар, един аташе и един ръководител мисия.

4071149

Параолимпийските игри в Сочи бяха открити лично от президентът на Руската федерация Владимир Путин. Президентът на Международния параолимпийски комитет Филип Крейвън пък започна своето слово на руски език. Той подчерта страхотната организация в града домакин и сподели, че в Сочи мечтите се сбъдват.

"Нашата среща тук потвърждава, че няма нищо невъзможно. Преди четири години за провеждане на Параолимпийски игри в Русия можеше само да се мечтае. Но мечтите се сбъдват. Това, което ще видим в Сочи, ще ни промени не за известно време, а завинаги", каза Крейвън в речта си.

4071155

Под звуците на Параолимпийския химн на стадион "Фищ" бе издигнат флагът на Международния параолимпийски комитет. Спортист, съдия и треньор произнесоха клетви за преданост към идеите на Параолимпийското движение, спорта и справедливостта в спорта.

XI-те Зимни параолимпийски игри стартират днес и ще продължат до 16 март. В тях ще участват над 1600 спортисти и членове на отбори от 45 страни, сред които и България със Светослав Георгиев и Желяз Колев.

Ще бъдат раздадени 72 комплекта олимпийски медали, а състезанията започват утре.