Лудогорец си отмъсти и детронира Берое

галерия:

снимка: БТА

Отборът на Лудогорец се класира за 1/4-финалите на турнира за Купата на България, след като днес воденият от Стойчо Стоев състав детронира настоящия шампион Берое.

След като „орлите“ спечелиха първия двубой в Разград с 2:1, днес Лудогорец достигна до равенство 1:1 в Стара Загора, което се оказа достатъчно за крайния успех. Гостите откриха резултата след само четири минути игра, когато Здравко Илиев си отбеляза комичен автогол. Венцислав Христов изравни в края на полувремето, но през втората част Берое така и не успя да достигне до втори гол в срещата.

Днешният сблъсък бе съпътстван с голямо напрежение, а причина за това бе вчерашният инцидент между фенове на Берое и футболистите на Лудогорец. „Орлите“ дори заплашиха, че ще бойкотират срещата при липса на полиция на стадиона, но в крайна сметка до такъв сценарий не се стигна.

Така Лудогорец се класира успешно за 1/4-финалите на надпреварата, докато Берое няма да може да защити трофея си от пролетта.

Двубоят нямаше как да стартира по-лошо за домакините, които допуснаха попадение след едва четири минути игра. Жуниор Кишада опита подаване към сънародника си Марселиньо, а Здравко Илиев по абсурден начин вкара топката в собствената си врата, давайки аванс на „орлите“ - 0:1.

Малко по-късно беройци отговориха чрез силен изстрел на Елио Мартинс, който обаче бе париран от национала Иван Чворович. В 12' и Кишада опита да стреля, но бразилецът не бе точен.

Резултатът на ст. „Берое“ за малко не бе удвоен след половин час игра, когато Лудогорец бе близо до втори гол. Александър Барт засече топката с глава и намери очертанията на вратата, но Иван Караджов се намеси решително и спаси.

Постепенно се стигна до 41', когато ултрасите на Берое изригнаха в един глас. Резултатът под Аязмото бе изравнен, а точен за 1:1 бе основният реализатор на домакините Венцислав Христов. Бранител на „орлите“ не изчисти добре една топка, която попадна в краката на Христов. Националът стреля безпощадно и не остави шанс на Чворович за 1:1.

През втората част Берое вече играеше за задължителен втори гол, докато Лудогорец изчакваше шанса си да контраатакува в половината на „зелените“.

Между 50' и 60' мачът в Стара Загора се изнерви много, а като по чудо нямаше изгонени футболисти на двата отбора. В 57' Венци Христов отново опита да отбележи, но таранът не бе ефективен.

В 63' Иван Чворович улови далечен изстрел на Каядо, като сърбинът не бе затруднен и при изстрел на Елио Мартинс минути по-късно.

В 72' Лудогорец достигна до най-добрия си шанс за втори гол в мача. Жуниор Кишада навлезе в наказателното поле на Берое и стреля по посока долния десен ъгъл, но сантиметри разделиха бразилеца от попадение.

Домакините продължиха да натискат и да търсят втори гол, който да прати мача поне в продължения. Футболистите на Петър Хубчев обаче оставяха и празни пространства за противниковите играчи, а в 86' непростим пропуск направи капитанът на гостите в този мач Иван Стоянов. Опитният нападател получи шанс да стреля от няколко метра разстояние, но бившият футболист на ЦСКА изпрати топката на сантиметри от лявата греда.

В добавеното време Берое за малко не стигна и до продължения, след като Веселин Пенев стреля с глава след изпълнение на корнер. Георги Терзиев обаче спря полета на топката, избивайки кълбото пред голлинията на своя тим.