Живнахме в мъжкия биатлон, Илиев и Анев с достойно класиране

Най-после родният биатлон излезе от летаргията, която го бе налегнала до момента на Олимпиадата. Жените ни сутринта не блеснаха, но пък мъжете направиха що-годе добър старт в индивидуалното на 20 км, което с е 4 стрелби (2 от положение прав и 2 от легнал - общо 20 изстрела).

Олимпийската титла от ПьонгЧанг в тази дисциплина извоюва норвежецът Йоханес Тингес Бьо, който допусна 2 грешки в стрелбата, но измина дистанцията за 48:03.8 минути, което бе достатъчно за победата. Това бе първа олимпийска титла в кариерата на Йоханес Тингес Бьо. До среброто се добра хърватинът, който се състезава за Словения Яков Фак, който стреля без грешка и изостана на 5.5 секунди от титлата. С бронз се окичи австриецът Доминик Ландертингер, който не сгреши нито веднъж на огневия рубеж и финишира на 14.2 секунди след шампиона Бьо.

Олимпийският шампион на 20 км от Сочи 2014 и първенецът в преследването от ПьонгЧанг 2018 Мартен Фуркад се провали. Френската легенда на биатлона водеше по убедителен начин в класирането до влизането си на 4-ата стрелба от положение прав. Първите 3 изстрела на Фуркад попаднаха в мишените, но 4-ия и 5-ия не и това лиши Мартен Фуркад, както от четвърта олимпийска титла, така и от медал.

От нашите - Владимир Илиев допусна 3 грешки в стрелбата и финишира на 19-а позиция на 2:22.1 минути от шампиона. Красимир Анев допусна само една грешка на огневия рубеж и финишира 25-и на 2:38.0 минути от първото място. Димитър Герджиков остана 43-и с 3 грешки в стрелбата и изоставане от 4:08.2 минути от шампиона. Антон Синапов е 71-и след 5 грешки на огневия рубеж и изоставане от 6:44.6 минути.

На нашите предстоят щафетни стартове, където имаме основания да мислим за място в топ 8 или поне в топ 10.