Живата легенда Николай Бухалов получи златно мини гребло за 50-ия си юбилей

Единственият българин, носител на 2 златни медала от олимпиада – Николай Бухалов, получи за награда от пресклуб „България“ ювелирно изработено малко златно кануистко гребло за 50-ия си юбилей. През август се навършват и 25 г. от спечелването на титлите му на 1000 и на 500 м единично кану на летните игри в Барселона 1992 г.

„Тази олимпиада остави изключителна следа в живота ми и го промени коренно, каза Бухалов. - По принцип не празнувам рождени дни, но не пропускам да почерпя за имения - на Никулден. Сега обаче отбелязах 50-те подобаващо. Събраха се точно 50 души, макар това да беше чиста случайност.“

Бухалов си припомни, че за титлите е бил награден с 2 коли - „Рено 19“ и „Рено 21“. „Не съм търсил признание за труда си, никой не ми е длъжник, каза още той. - Благодарен съм на екипа, който беше зад мен тогава – на старши треньора Дамян Дамянов, на личния ми наставник Филип Духовников, на моя откривател Георги Учкунов. Винаги съм бил в спорта, и сега съм председател на клуба по кану каяк „Тракия“.

„Той беше изключително търпелив и работлив, спомни си пък Дамян Дамянов, който сега е изпълнителен директор на Спортния тотализатор. - Никога не съм видял в погледа му това: „Тръгвам си, ако не успея“. С каквото се захванеше, завършваше го.“

За европейското първенство по кану каяк в Пловдив през юли се очакват над 600 състезатели, съобщи изпълнителният директор на федерацията Евелина Петров. За първи път ще има и състезания за параолимпийци. И вече за тях са регистрирани над 100 души.