Завърши Европейското по снукър в София

снимка: БТА/AP

Днес станаха ясни шампионите на завършилото вече Европейско първенство по снукър, което се проведе в столичния хотел "Рамада" по молба на европейската федерация поради невъзможността първенството да се проведе в Украйна.

Определено най-интересният финал се получи при мастерите, където Марк Туитей от Ейре, който в невероятен двубой стигна до успех над белгиеца Алайн Вандерстен с 6:5.

Двубоят между двамата беше изключително атрактивен, след като двамата задържаха равенството до 5-и и 6-и фрейм, в които белгиецът измъкна победа с 65:62 с игра по черната топка, повеждайки с 3:2, а след това реализира страхотен брейк от 99 точки - 4:2 в негова полза.

Ирландецът обаче показа впечатляващ характер и спечели следващите три партии, повеждайки с 5:4 след брейк от 50 точки. Вандерстен отговори с 42 точки и изравни за 5:5, но нервите му не издържаха и той допусна повече грешки - 6:5 и титла за Туитей.

Финалът при жените беше дале по-бързо решен, като срещата беше ръководена от един от най-перспективните ни съдии - Десислава Божилова.

На нейната маса една срещу друга се изправиха Уенди Ханс и Анастасия Нечаева. Победата грабна белгийката, като тя надделя над своята съперничка с категоричното 5:0, защитавайки европейската си титла.

Ханс не остави никакви шансове за своята съперничка, която се отчете с най-висок брейк от 37 точки и имаше шанс да спечели партия единствено във втория фрейм. По пътя си към титлата белгийката загуби само един фрейм, запазвайки званието си на най-добра при жените.

Във финала при мъжете шампион стана Мичел Ман, който победи със 7:2 Джон Уити в спор за златото. Ман спечели първата партия с игра по черната топка, което му даде предимство - без никакви проблеми той пвоеде с 4:0 до първата почивка.

След нея Уити успя да вземе два фрейма, но Ман задържа своя аванс и в крайна сметка стана европейски шампион.

България завърши Европейското първенство с невероятен успех, дело на Ивайло Пеков, който стигна до осминафинал в турнира, но отпадна след скандално съдийство в срещата си срещу Ник Дженингс.

9 българи пък прескочиха груповата фаза, а треньорът Братислав Кръстев изрази мнение, че нашите майстори на щеката ще стават все по-добри с времето.