Йонко Дончев донесе втори медал на България

снимка: БТА

Йонко Дончев донесе втори медал за България от световното юношеско първенство по скокове на батут, което завършва утре в "Арена Армеец" в София.

Дончев спечели сребро на акробатична пътека при юношите 17-18 години, след като получи оценка от 34.400 точки. Шампион стана Максим Шлякин (Русия) с 34.700 точки, а трети завърши Юрий Свергунов (Русия) с 34.200 точки.

Това е второ отличие за България от шампионата след бронза вчера на Мариян Михалев в категория 13-14 години момчета батут индивидуално.

Девойките Деляна Маркова и Анита Макулова също достигнаха до финалите в синхронните изпълнения при 11-12-годишните и заеха 6-то място в крайното класиране вчера. И четиримата български финалисти са възпитаници на треньорката Мариана Макулова от СК Добри Костин (Стара Загора), един от водещите центрове по батут и акробатика в страната. Мариана Макулова е бивша световна медалистка и многократна шампионка на България в скоковете на пътека, както първата българка, изпълнила двойно салто с винт на акробатичната пътека.

Самата тя е възпитаничка на незабравимия Добри Костин, считан за доайен на спортната акробатика и скоковете на пътека не само в България, но и в чужбина.