Китай си тръгна с най-много медали от Световното по батут в София

Цзя Фанфан от Китай донесе четвърто злато на родината си след като защити световната си титла на акробатична пътека-индивидуално на завършилият вчеравечерта шампионат на планетата по скокове на батут в столичната „Арена Армеец“.

Шампионката завърши с резултат 70.700, среброто остана за британката Люси Колбек, която регистрира 67.400, бронзът отиде при Чен Ленси от Китай, която постигна 67.000.

В същата дисциплина при мъжете изненадващо триумфира Кристоф Уилъртън , който грабна титлата със 74.900, той остави след себе си двама представители на Русия- Тагир Муртазаеф (74.800) и Григори Носков (74.200), които завоюваха съответно сребърният и бронзовият медал.

Състезанието на двоен мини-батут жени (индивидуално) излъчи нова шампионка. Там златото завоюва Кристли Лоуел (САЩ) с резултат от 71.100, тя остави след себе си вече бившата световна шампионка - Светлана Баладина от Русия, която събра 70.000, а бронзът остана за Джазмин Шорт от Великобритания, която регистрира 68.600.

При мъжете в дисциплината златото грабна Михаил Заломин от Русия, който събра 77.800 точки, със среброто остана Александър Ренкърт от САЩ, който регистрира 73.200, а трети остана Бруно Нобре от Португалия, който постигна 69.200.

Последните две дисциплини от програмата на Световното първенство предоставиха много емоции на зрителите. На скокове на батут-синхронно (мъже) златото отиде при Манабу Ямагучи и Ясухиро Уеяма от Япония, втори останаха Михаил Мелник и Сергей Азарян от Русия, а бронзът изненадващо остана за Петер Йенсен и Кристиан Андерсен от Дания. Абсолютните доминанти от Китай останаха без медал тук.

В коронната и последна дисциплина на Световното първенство, олимпийската шампионка на скокове на батут-индивидуално (жени) Розана Макленън спечели и световната титла с резултат от 56.285. След нея остана Ксинпинг Жонг от Китай, която регистрира 56.165, а трета се нареди нейната сънародничка Ли Дан с 56.145 точки. Интересното е, че разликата между трите състезателки бе по-малко от една единица.

Така приключи 29-ото световно първенство по скокове на батут, двоен мини-батут и акробатична пътека, провело се в столичната „Арена Армеец“. На върха в класирането по медали остана Китай с общо 10 отличия (4 златни медала), следвани от Великобритания с 8 медала (3 златни) и САЩ с 4 медала (3 златни). Русия, също като Китай завоюва 10 отличия, но само от тях само 2 бяха световни титли.

Световното за мъже и жени приключи, но това не е краят на състезанията в „Арена Армеец“. От 14-ти до 17-ти ноември ще се проведе 22-ото световно първенство по скокове на батут, двоен мини-батут и акробатична пътека за юноши и девойки, където България има реален шанс за медали.