Як трус събуди България! Епицентърът е интересен за феновете на Ботев (Обновена)

Земетресение разбуди софиянци, а и не само. Разлюляването, придружено с ужасяващ тътен, се усети по-високите етажи на столицата около 1:42 часа. Моментално след това социалните мрежи закипяха. Трусът уплаши българите и на други места из страната, личи от публикациите във Фейсбук. Засега не е ясно от какъв магнитуд е земетресението и къде е епицентърът му.

"Телевизорът ми падна от стената" и "Леле, на 30 съм, но не си спомням по-яко друсане", са сред част от стотиците постове в мрежата. 

По-късно Европейският сеизмологичен център локализира епицентъра на земетресението. То е е на 2 километра от Асеновград и на 17 километра от Пловдив. Дълбочината му е била 2 километра, а магнитудът от близо 5 по скалата на Рихтер.

Проверка на Sporta.bg показа, че разлюляването е било най-страшно в района на летище Пловдив и близкото до него село Крумово. То е известно в България и като селото, където живее гробокопачът на Ботев (Пловдив) Димитър Христолов. Бизнесменът около десетилетие пробваше всячески да погребе най-стария клуб у нас, но в крайна сметка плановете му не се реализираха. 

Жител на Крумово сподели пред Sporta.bg, че трусът е накарал голяма част от селото да се събере накуп на центъра. Всички са в паника и се страхуват да си легнат отново. "Шумът бе неописуем. Така тресеше около 10 секунди, че помислих,ч е това е краят на света", каза Игнат Иванов.

ОСНОВНИ ПРАВИЛА И ДЕЙСТВИЯ ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ!

Какво трябва да правим при земетресение?
При сеизмично спокоен период:
- В къщи трябва да имате, поставени на удобно място фенерче, чанта за документи и особено ценни вещи, аптечка с необходимите ви лекарства, по една топла дреха за всеки, резерв от храна и вода. 
- Закрепете здраво мебелите вкъщи и не поставяйте тежки, лесно падащи предмети на високи места.
- Съхранявайте пожароопасните вещества и отрови в плътно затворени съдове.
- Оставете свободен входа на жилището и не го задръствайте с предмети.
- Помислете и определете в жилището си най-безопасното място. Имайте предвид, че при земетресение най-опасни са балконите, външните стени, стълбищата и асансьорите.
- Подгответе план за поведението на членовете на семейството.
- Определете лице за връзка между членовете на семейството, което е извън вашия регион.

• При усещане на първия трус:
- Не трябва да напускате сградата, в която се намирате, направете го само ако прецените, че можете да излезете на открито за около 10 секунди.
- Заемете най-безопасното място в сградата – под рамката на вратата, близо до вътрешна стена, колона, под стабилна маса или легло.
- След първите вибрации люлеенето ще се засилва, запазете самообладание и не хуквайте към асансьорите и стълбите.
- Ако сте на улицата, застанете далеч от сгради и далекопроводи.
- Ако трусът ви завари зад волана, спрете на открито, безопасно място и изчакайте.
- В обществения транспорт е по-добре да изчакате края на труса в превозното средство.

• След преминаването на първия трус:
- Изключете електричеството, газта и водата.
- Вземете подготвения багаж и бързо напуснете сградата.
- Слезте по стълбите, не ползвайте асансьор.
- Осигурете предимство за майките с деца и за възрастните хора.
- След като излезете от сградата, отдалечете се на открито място, най-малко на разстояние равно на височината на най-близката постройка.
- Не заставайте под далекопроводи, електрически, трамвайни и тролейбусни мрежи.
- Окажете първа помощ, ако около вас има пострадали.
- Обозначете местата, на които има затрупани хора. Помогнете, ако това е възможно.
- Следете информациите, които ще се излъчват по средствата за масова информация и по местните радиостанции. Изпълнявайте указанията на МВР - ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”.