Втора поредна победа за младия Бьо

снимка: БТА/AP

Младата звезда на норвежкия биатлон Йоханес Тингнес Бьо – по-малкия брат на утвърдената фигура Тарей Бьо – спечели за втори пореден път старт от Световната купа във финландския зимен център Контиолахти.

Йоханес Бьо отново демонстрира блестяща стрелба и се възползва по най-добрия начин от отличните атмосферни условия – липсата на силен вятър – за да грабне победата в спринта на 10 км с 10 повалени мишени и време от 24:03.5 минути.

На втора позиция с изоставане от 18.5 секунди се нареди руснакът Александър Логинов, който също бе безупречен на огневия рубеж. Малко изненадващо най-добрият американец в Световната купа Лоел Бейли стигна до третата позиция с пасив от 19.4 секунди, като за първи път в кариерата си се изкачи на подиума.

Асът на чешкия отбор Ондрей Моравец трябваше да се задоволи с 4-тото място, въпреки че и той, както състезателите от топ 3, нямаше проблеми при стрелбата. Чехът не можа да задмине Бейли в зрелищен финален спринт между двамата, като разликата във времената им бе само 0.3 секунди в полза на американеца.

Олимпийският шампион от Сочи 2014 в масовия старт Емил Хегле Свендсен направи една грешка и остана шести на 31 секунди от победителя, като пред него финишира и шведът Карл Йохан Бергман.

Лидерът в генералното класиране за Световната купа и двукратен златен медалист от Сочи 2014 Мартен Фуркад сбърка два пъти от положение легнал и финишира 11-ти.

От българите с най-предно класиране завърши Красимир Анев на 30-та позиция с 1 грешка в стрелбата, Владимир Илиев приключи на 53-то място с 3 пропуска на огневия рубеж, а Михаил Клечоров и Димитър Герджиков финишираха 60-ти и 70-ти.