Време е за сметки! От какво се нуждае командата на Хубси в Осло?

България е близо до мечтано спечелване на своя поток в Лигата на нациите. Трикольорите извоюваха трета поредна победа в Лигата на нациите и се доближиха още повече до крайното първо място в група 3 от Лига С и участие на плейофите за класиране на Евро 2020. Утре нашите гостуват на Норвегия и при определено стечение на обстоятелствата може да триумфираме още в Осло.

Какво показват сметките:

1. Ако бием Норвегия и Кипър не победи в Словения,

то България със сигурност печели първото място в групата и отива на плейоф с останалите три победителя в Лига С (домакин на минитурнира ще е отборът с най-голям коефициент в ранглистата на УЕФА). Ако Кипър спечели в Словения, нашите ще се нуждаят от още една точка в последните си два двубоя – в Никозия и със скиорите накрая.

2. Ако завършим наравно с Норвегия,

също е много добър вариант за България. Така ще запазим разликата от три точки с норвежците, но ще сме с по-добри показатели и в последните два мача те ще трябва да спечелят цели 4 точки повече от трикольорите, за да ги изместят от върха. При такъв развой обаче в битката може да се намеси и Кипър, който ще е в играта дори и при равенство в Словения. Ако обаче кипърците победят, ще се доближат на 4 точки от нас и на една от Норвегия. В последните два кръга те са домакини на България и Норвегия, което ще им даде допълнителна надежда, че могат да се преборят за първото място.

3. Ако загубим от Норвегия,

но поражението е с един гол разлика и ние сме успели да отбележим – това ще ни остави на първото място, макар че и Норвегия ще събере 9 точки, тъй като ще сме с по-добри показатели в преките двубои. При такъв развой дори Словения ще запази шансове за спечелване на групата, но ако вземе домакинството си на Кипър.

Ако загубим с два гола разлика – това е най-лошият вариант. При него ще отстъпим първото място на Норвегия два кръга преди края. Ако паднем с 0:1 – показателите в преките двубои между двата отбора ще са еднакви, но ще отстъпим върха заради по-лоша голова разлика. Норвежците ще имат +3 гола, а ние – +2 гола.