Владо Илиев в изумително представяне на Световното по биатлон

снимка: Булфото

Владимир Илиев записа втори пореден великолепен резултат на Световното първенство по биатлон във финландския зимен център Контиолахти. След като вчера завърши 8-ми в спринта, днес в преследването българинът до последно се бори за медал, но допусна грешка в последната си стрелба, а във финалните метри бе изпреварен от легендарния Оле Ейнар Бьорндален и остана на шесто място в преследването.

Въпреки че изпусна възможността да се качи на почетната стълбичка, Влади записа изключителен резултат за родния биатлон, допускайки по една грешка в третата и четвъртата стрелба.

Илиев изравни личния си рекорд по отношение на позиция в крайно класиране на старт, след като през сезон 2012/13 в спринта в Поклюка също финишира на шесто място. Още двама българи участваха в преселедването. Красимир Анев завърши 49-ти, а Иван Златев – 59-ти.

Световен шампион стана германецът Ерик Лесер с перфектна стрелба, която му позволи да завърши комфортно на първо място пред руснака Антон Шипулин, който впечатли за пореден път през сезона, стартирайки от незавидното 18-то място. Бронзовият медал отиде при Тарей Бьо, който също като Шипулин направи една грешка и за трети път на Световното се качи на най-ниското място на подиума.

Зад Владимир Илиев за втори пореден път остана носителя на Световната купа Мартен Фуркад.