Веско Цинзов за Sporta.bg: Гоня класиране в топ 30 на Олимпиадата

галерия:

снимка: Facebook

Българският талант в зимните спортове и по-специално в ски бягането Веселин Цинзов ще бъде един от родните представители на Зимните Олимпийски игри в Сочи през февруари 2014-та година.

Миналият сезон Цинзов прослави България с победите си в турнира на Световната ски федерация (ФИС) в Аделбоден. Също в началото на 2013-та Цинзов спечели маратона по ски бягане – 45 км свободен стил – в Словакия, както и старта на 30 км в същата страна.

Цинзов даде специално интервю за Sporta.bg и разкри плановете си за предстоящия сезон.

Той ще участва отново в стартове от Световната купа по ски бягане – в Куусамо, а след това ще съсредоточи усилията си върху Зимната Универсиада в Италия в средата на декември.

Веселин е достатъчно опитен, за да определи сам целите си – класиране в топ 10 на Универсиадата и в топ 30 на Олимпиадата.

4047047

Иначе той вече не се чувства единак в този спорт в България, защото от началото на ноември ще има качествен съотборник в лицето на натурализирания казахстанец Андрей Гридин (очаквайте специално интервю в Sporta.bg и с него).

Ето как Веселин Цинзов отговори на въпросите на Sporta.bg

В предишното ни интервю през януари тази година ти каза, че няма да се чувстваш самотен в ски бягането в България, когато дойде Андрей Гридин. Това вече е факт, означава ли, че си радостен и по-доволен?

 

Да, доволен съм, защото сега имам с кой да се конкурирам и в тренировките и дано това да доведе до някакъв резултат.

Миналият сезон подготовката ти беше насочена главно към Световното първенство. Кое състезание е приоритет сега и как протече подготовката?

4047049

Ами, естествено, че Олимпиадата е най-важното състезание, но преди това имам също едно доста важно състезание и то е зимната Универсиада в средата на другия месец. А подготовката засега върви много добре, силно се надявам да е така през целия сезон.

Не криеш, че маратонните бягания са ти любимите. Върху издръжливостта ли наблягаш в тренировките или в някой друг аспект от бягането?

Честно казано, маратоните никога не са ми били любими. Като цяло се готвя за стартове от 10,15 и 30 км. маратоните ми идват в повече, но въпреки това участвам и на тях, няма начин.

На старта на миналия сезон имаше известни здравословни проблеми – как се чувстваш сега в това отношение?

4047051

Да, предният сезон доста боледувах, което не беше никак добре. Засега се чувствам добре и се надявам това да се отрази и на резултатите ми.

Да очакваме ли от теб участия в Световната купа, миналата година се състезава в Йеливаре и Куусамо?

Да, тази година също ще участвам в Куусамо. Следващите стартове от Световната купа ще пропусна, защото след Куусамо тръгвам за Италия, където е Универсиадата.

Кой е фаворитът ти в Световната купа и Олимпиадата?

Дарио Колоня е моят фаворит.

Кои са били най-тежките ти моменти в спортната кариера и кои – най-щастливите?

4047050

Имал съм няколко по-дълги прекъсвания заради тежки контузии, а да се възстановиш след 3-месечно лежане изисква доста усилия и нерви. Бях много щастлив, когато станах 8-ми на младежкото Световно.

Какво трябва да се случи през този сезон, за да го определиш след време като успешен?

Ами, добро класиране в първите 10 на Универсиада и както вече съм казвал – в първите 30 на Олимпиадата.