Веселин Цинзов с рекордно класиране за Световната купа

снимка: Facebook

Веселин Цинзов зае 14-о място в масовия старт на 15 километра от Световната купа по ски бягане в полския зимен център Шкларска Пореба. Той завърши с време 36:19.1 минути и постигна рекордното за кариерата си класиране.

Състезаващият се за България Андрей Гридин остана на 45-о място в крайното класиране. Той завърши за 38:41.8 минути.

Цинзов спечели точки за първи път в кариерата си. Българският състезател се намира на 109-о място в генералното класиране за Световната купа с 18 точки.

Победител в Шкларска Пореба стана руснакът Максим Вилегжанин, изминал дистанцията за 35:39.0 минути. Втори е неговият сънародник Евгени Белов, изостанал на 2.2 секунди след победителя. Трети в състезанието в класическия стил, на 2.3 секунди зад Вилегжанин, е казахстанецът Алексей Полторанин.

В генералното класиране за Световната купа след 19 от общо 28 състезания води Мартин Сундби (Норвегия) с 1001 точки. На втора позиция е друг норвежец Крис Йесперсен със 739 точки, посочва БТА. Трети до момента с 526 точки е руснакът Александър Легков.

За Цинзов това е най-добро класиране в старт за Световната купа в неговата кариера. "Можеше и по-добре", коментира от Полша Веско.

Български ски бегач за последно е влизал в Топ 15 на Световната купа преди повече от 20 години.

България ще бъде представена на Олимпиадата в Сочи от Цинзов и Гридин при мъжете и Теодора Малчева и Антония Бургова при дамите. До заминаването за Сочи националите ще се подготвят на Белмекен.