Великобритания - хегемон в мъжкия спринт на Европейското

снимка: БТА/AP

Франция и Холандия вече не са водещите европейски сили в мъжкия спринт, след като британецът Адам Джемили развали хегемонията на Кристоф Льометръ и Чуранди Мартина, грабвайки титлата в бягането на 200 метра на Европейското първенство по лека атлетика в Цюрих 2014.

20-годишният атлет от Южен Лондон загатна за потенциала си още през миналата година на Световното първенство в Москва, но сега на шампионата в Швейцария даде първата си сериозна заявка за бъдещо величие.

Джемили не се трогна от лошите атмосферни условия – облачно време, вятър, влажен въздух и мокра писта – като постави не само личен и национален рекорд, но и най-добро постижение за сезона, спирайки хронометъра на 19.98 секунди.

Французинът Кристоф Льометръ, шампион на Стария континент от 2010-та година, трябваше отново да се задоволи със сребърен медал, както беше и в по-късия спринт на 100 метра, където триумфира друг британец – Джеймс Дасаолу.

Льометръ бе лидер в европейската класация за сезона преди Цюрих с постижение 20.08 секунди, но на швейцарска земя във финала той записа 20.15 и отстъпи на Джемили. Сергей Смелик от Украйна записа лично постижение от 20.30 секунди и успя да се пребори за бронзовия медал с шампиона на Европа от Хелзинки 2012 Чуранди Мартина (20.37).

Великобритания е хегемон в мъжкия спринт на Европейското първенство, тъй като освен Дасаолу и Джемили, с титла се отличи Мартин Рууни в бягането на 400 метра.