Тихомир Иванов седми на висок скок на Европейското

галерия:

снимка: БТА/AP

Представителят на България в дисциплината висок скок на Европейското първенство по лека атлетика – Тихомир Иванов – завърши на седмо място участието си на турнира в най-големия швейцарски град Цюрих.

20-годишният Иванов, който по-рано тази година триумфира с балканската титла, преодоля 226 сантиметра от втори опит. Това постижение му отреди седмото място, което той дели с италианците Марко Фасиноти и Джанмарко Тамбери.

Представянето на Иванов е повече от достойно, предвид лошите атмосферни условия в Цюрих, а и фактът, че той дебютира на голям шампионат. Надпреварата в сектора за скок на височина по традиция привлече огромен интерес от страна на феновете, макар интригата да не бе особено голяма.

Само олимпийският шампион от Лондон Иван Ухов (Русия) имаше способностите да се противопостави на златния медалист от Световното първенство Богдан Бондаренко, който демонстрира самочувствие и се включи в състезанието от 230 сантиметра.

Само четирима души преодоляха въпросната височина, като освен Ухов и Бондаренко, това направиха чехът Ярослав Баба и Андрий Протсенко от Украйна. Ухов направи три фаула на 2.33 метра и се сбогува с шансовете си за титла, като Протсенко с успешен трети опит на височината се пребори поне за сребърното отличие.

4107675

Протсенко продължи да прави опити на по-висока летва, създавайки впечатлението за съревнование със сънародника си Бондаренко, но в крайна сметка шампионът на планетата от 2013-та година в Москва преодоля 235 сантиметра от втори опит и грабна очаквано европейската титла.