Вальо Златев: Левски Лукойл трябва да пробие в Европа

Президентът на „Лукойл България“ Валентин Златев заяви, че целите пред новия проект Левски Лукойл са няколко и всичко се прави в името на развитието и възхода на българския баскетбол. Бизнесменът говори пред медиите на пресконференция в София, като подчерта, че амбициите на клуба се простират далеч отвъд шампионската титла в страната.

„Считано от 31 декември 2017 година, Лукойл прекрати договора за генерално спонсорство с баскетболен клуб Академик и считано от 1 януари 2018 година, имаме такъв договор с баскетболен клуб Левски. Какво стои зад всичко това? Това е поводът, поради който ви поканихме днес. Мотото на нефтена компания Лукойл е “Винаги в движение”. Винаги сме били с амбициите да бъдем лидери в бизнесите, с които се занимаваме. В същото време винаги сме били социално отговорна компания“, каза Златев.

„Един от най-старите баскетболни клубове, с голяма история и заслуги, с огромно количество верни фенове, които са го поддържали в годините… Вчера получих трогателно писмо от фенклуба на Левски, за което им благодар. "Сините" преживяваха тежки времена. Съществувашхаединствено благодарение на ентусиазма и усилията на г-н Тити Папазов. Това е неприемливо. След дълги разговори с г-н Папазов стигнахме до решението, че ще бъдем спонсори на БК Левски. Левски заслужава много повече. Не ги деля на 2014 и други, защото за мен тук има баскетболен клуб Левски. Това би било добър стимул за развитие на потенциала, който този отбор има. Амбициите са големи. Ще попитате какви и ще ви кажа – големи. Тандемът, който се оформя – Папазов като старши треньор и Тодор Стойков като президент на клуба, дава основание да мислим, че те ще извършат необходимата работа и ще положат съответните усилия да се заеме достойно място както у нас, така и в Европа“, каза петролният бос по въпрос на амбициите на „сините“.

“Всичко това е с мисълта и идеята да се опитаме да върнем баскетболната публика в залите и да вдигнем нивото на българския баскетбол там, където то трябва да бъде. Ще разчитаме основно на български играчи. Моето разбиране е, че трябва да се дава предимство на българите. Направих предложение пред другите президенти през 2018 година да играем без чужди състезатели, за да видим нивото”, каза вече бившият благодетел на Академик и настоящ такъв на Левски по отношение на основната идея.

“Спорт не се прави само с легионери. Чужденците си заработват парите, стават и си заминават. Не трябва да се допускат отбори, които нямат собствени школи. Всеки един човек, който дава пари за българския спорт, заслужава уважение. Разбирам притесненията на някои от президентите в НБЛ, но не мисля, че са основателни. Конкуренцията ще бъде засилена, нашите амбиции да бъдем шампиони не са от днес. Не са с появата ни като спонсори в Левски. Но те остават такива. Това е задача минимум”, сподели Златев.

„Проектът е дългосрочен. Искаме да постигнем целите си. Нашите юристи са разгледали ситуацията и няма никакви пречки. Няма нарушение на правилата“, отчете още той.