В НБА гръмна най-големият расистки скандал

снимка: БТА/AP

Най-големият скандал в историята на НБА гръмна през този уикенд, след като американският таблоид TMZ разпространи аудио запис, на който собственикът на Лос Анджелис Клипърс Доналд Стърлинг се проявява като изключителен расист, показвайки абсолютна нетолерантност към тъмнокожите.

Записът трая девет минути, като се предполага, че любовницата на милиардера е дала записа на TMZ заради спор между нея, Стърлинг и съпругата на един от 30-те собственика на НБА отбори.

"Дразни ме, че си слагаш снимки в Инстаграм с чернокожи хора и че изобщо се свързваш с тях. Трябва ли га до правиш? Не е нужно в ш**ания ти Инстаграм да слагаш снимки с чернокожи, да показваш как се разхождаш с тях", са част от думите на Стърлинг, който напада и Меджик Джонсън.

"Не искам да слагаш снимки с него в Инстаграм, за да ви гледа целия свят, пък после на мен да ми звънят. И не ми го води на мачовете!", продължава той.

В целия запис Стърлинг обяснява как нямал нищо против приятелката му да се занимава с тъмнокожи хора, стига да не е публично.

Не е тайна, че Стърлинг е сред големите расисти в спортната индустрия. Преди години той беше съден от "малцинствата", както ги нарича той, в дело за расизъм, но се стигна до извънсъдебно споразумение, в което той плати най-голямото обезщетение в историята на САЩ - 2.725 милиона долара. Всичко това, защото милиардерът не е искал да позволи чернокожи и латиноси да живеят в негови апартаменти или изобщо в близост до неговия дом.

Преди известно време и бившият президент на Клипърс Елжин Бейлор го съди за расистки обиди, но тогава Стърлинг се измъкна.

Сега обаче не се вижда как новият комисар на НБА Адам Силвар ще покрие историята. В момента лигата провежда собствено разследване и, ако бъде доказана вината на Стърлинг, той ще бъде солидно глобен, а собствениците на отбори ще направят всичко възможно, за да го премахнат от НБА.