Уникална драма в преследването в Антхолц-Антерселва

снимка: БТА/AP

На крайно драматично развитие на преследването на 12.5 километра при мъжете от Световната купа по биатлон станаха свидетели екзалтираните фенове в италианския зимен център Антхолц-Антерселва.

Цели четирима имаха реален шанс да се поздравят с победата и се впуснаха в оспорвана гонитба още преди последната стрелба, като след това борбата се превърна във финален спринт, спечелен от германеца Зимон Шемп.

Той направи само две грешки при четирите си посещения на огневия рубеж, като бе перфектен при последната стрелба, която проведе рамо до рамо с тримата си основни съперници – австриеца Зимон Едер, Евгени Гараничев и Оле Ейнар Бьорндален, разпределили си останалите позиции.

На финала Шемп победи само с една секунда Едер, като не пропусна да се възползва от атлетичността си и да приложи един от марковите си прийоми – шпагат за по-бързо пресичане на линията.

Успехът е трети пореден за Шемп, който в четвъртък спечели спринта, а преди това масовия старт в рамките на предишния кръг от Световната купа. Руснакът Гараничев с една грешка в стрелбата си бе водач през по-голямата част от спринта, но след последната стрелба изостана от германеца и Едер, който също с една грешка не можа да смогне на финалното темпо на победителя.

Легендарният Оле Ейнар Бьорнделен (Норвегия), който във вторник ще навърши 41 години, завърши четвърти на 1.9 секунда с 20 от 20 повалени мишени. Българинът Владимир Илиев се класира 32-и на 2:53.6 минути от победителя.

Той допусна седем грешки в стрелбата и направи седем наказателни обиколки. Красимир Анев не стартира в днешната надпревара.

Носителят на Кристалния глобус Мартен Фуркад, който днес завърши пети с чиста стрелба, остава на върха на генералното класиране след 14 от 25 състезания с 572 точки.

Зимон Шемп се изкачи на втора позиция с 549 точки, а Антон Шипулин (Русия) е трети с 535 точки. Красимир Анев е на 22-о място с 250 точки, а Владимир Илиев е 26-и с 223 точки. Преследването на 10 км при жените е по-късно днес.