Топалов с ново реми на Турнира на претендентите

Веселин Топалов записа четвърто поредно реми на Tурнира на претендентите за световната титла по шахмат, който се провежда в руския град Ханти-Мансийск.

4-ият в ранглистата на ФИДЕ българин имаше черните фигури срещу представителя на домакините Сергей Карякин в среща от четвъртия кръг на надпреварата, като двамата си стиснаха ръцете на 40-ия ход.

Така Веселин Топалов събра актив от 2 точки, с които заема четвърто място във временното класиране. Лидер с 3 пункта е индиецът Вишванатан Ананд, следван от Владимир Крамник (Русия) и Левон Аронян (Армения) с по 2.5 точки.

Партиите от 5-ия кръг на Турнира на претендентите са утре, а съперник на Топалов ще бъде друг руснак - Пьотър Свидлер, като българинът отново ще играе с черните фигури.

В останалите срещи от днес Шахрияр Мамедяров (Азербайджан) победи представителя на домакините Дмитри Андрейкин, а бившите световни шампиони Ананд  и Владимир Крамник (Русия) направиха реми. Последният мач между Аронян и Свидлер завърши с успех за арменеца на 57-ия ход.

Турнирът на претендентите в Ханти-Мансийск е с награден фонд 420 000 евро, а победителят ще спечели правото да играе за световната титла срещу действащия шампион Магнус Карлсен (Норвегия).