Тирил Екхоф срази конкуренцията в спринта

снимка: БТА/AP

Норвежката Тирил Екхоф спечели първия спринт в женския  биатлон за този сезон, след като триумфира на трасето в  Йостерсунд с време 21:35,5 минути. В дистанцията 7,5 километра  тя остави зад себе си чехкинята Вероника Виткова и финландката  Каиса Мякярайнен.

Екхоф, който е световна шампионка за девойки, е сестра на  старши треньора на норвежкия отбор по биатлон Стейн Екхоф. Тя  изпревари Виткова с 4,6 секунди, а Мякярайнен със 7,6 секунди  въпреки двата си пропуска в стрелбите. В добра форма показа че се намира и трикратната олимпийска  шампионка от Сочи- Дария Домрачьова, която е основна фаворитка в утрешното преследване.

След победата си на 15 километра по-рано тази седмица, тя днес завърши на 5-а позиция с изоставане от  9,5 секунди от Тирил Екхоф. Българската представителка Десислава Стоянова не допусна  грешки при стрелбите, но изостана на 1:36.5 минути от  победителката и се класира 33-а.

Другата българка Емилия  Йорданова остана чак на 63-о място също без пропуск от огневия  рубеж, но изоставането й е 2:32.4. Третата наша биатлонистка-  младата Стефани Попова, е на 94-о място от 96 завършили. С три  грешки при стрелбите, времето й е 26:08.6 или с 4:33.1 минути  по-лошо от норвежката шампионка.

Каиса Мякярайнен излезе начело в генералното класиране със  102 точки, с две пред Домрачьова, която до вчера беше начело.  Трета е победителката от днес с 96 точки, посочва БТА.