Тихомир Иванов остана под нивото си, млад руснак изненада суперфаворита за златото

снимка: twitter.com

Тихомир Иванов завърши девети в скока на височина на световното първенство по лека атлетика в зала в Бирмингам. 23-годишният плевенчанин скочи само началната височина от 2.20 м, като дори с нея се справи трудно – от третия опит. След това той бе спрян от летвата, поставена на височина 2.25 м. Българинът записа 3 грешки и се прости с надеждите за по-значимо класиране.

Българинът изравни личния си рекорд в зала този сезон – 2.28 м, но сега нервите му не издържаха и той се провали на по-ниската летва. Иванов раздели 9-ото място с Джамал Уилсън от Бахама и Роби Грабарц от Великобритания, които направиха същите серии от резултати.

Още трима състезатели приключиха участието си на 2.20 м, но заеха по-предни позиции от нашия състезател, тъй като имаха по-малко грешки на тази височина. Максим Недасекау (Беларус), Доналд Томас (Бахама) и Ю Уан (Китай) разделиха шестата позиция, след като преминаха от първи опит на 2.20 м, но след това направиха по три грешки на 2.25 м. 

Истинската изненада обаче бе за златото и я поднесе руснакът Данил Лисенко. Състезателят, състезаващ се под неутрален флаг, пребори за титлата световния шампион на открито и сребърен медалист от Рио 2016 Мутаз Есса Баршим от Катар.

Двамата не направиха нито една грешка от 2.20 м до 2.33 м, а златото се реши на височина 2.36 м. Там 26-годишният суперфаворит направи три фаула, а 20-годишната сензация издържа и от третия опит преодоля летвата, за да грабне титлата. Баршими пък не съумя да повтори златото от световни шампионати на закрито от Сопот през 2014 г. 

Германецът Матеуш Пржибилко спечели бронзовия медал с 2.29 м. Той не премина нито една от височините от първия път.