Демирева с провал на световното в зала, златото в очаквани ръце

галерия:

снимка: twitter.com

Мирела Демирева не успя да се добере до медалите във високия скок на световното първенство по лека атлетика в зала в Бирмингам. Сребърната медалистка от Олимпиадата в Рио 2016 приключи участието си на 1.93 м и остана на шестата позиция. 

Българката започна отлично със скок над 1.84 м от първия опит, а след това преодоля 1.89 от третия. Това обаче се оказа най-високата летва за Демирева и тя сгреши трите си опита на по-горната височина - 1.93 м. Все пак българската състезателка подобри класирането си от планетарния шампионат на открито в Лондон 2017, когато зае 7-ата позиция.

Шампионка, без никаква изненада, стана рускинята Мария Ласицкене, която се състезава под неутрален флаг. 25-годишната фаворитка във всички състезания в дисциплината преодоля 2.01 м за златото. Двукратната шампионка на открито прескочи летвата от втория опит. Тя опита да скочи и 2.07 м, но сгреши и при трите опита. 

Шампионката на света отпреди две години Вашти Кънингам от САЩ този път остана със среброто, след като приключи състезанието с 1.93 м. Тя преодоля височината от втори опит, но преди това нямаше грешка. Със същия резултат бронзовия медал заслужи италианката Алесия Трост, която също скочи 1.93 м от втори опит, но направи грешка на началната височина от 1.84 м. Представителката на домакините Морган Лейк приключи с 1.93 м и остана извън стълбичката. Тя също премина 1.93 м от втори опит, но преди това имаше 2 грешки на началната височина от 1.84 м.

Сребърната медалистка от Световното първенство в Лондон през миналата година Юлия Левченко (Украйна) приключи състезанието с 1.89 м, но зае петото място, тъй като преодоля височината от втори опит.