Съзвездие от легенди дава началото на скисезона в Банско

снимка: Булфото

Ски легенди, звезди на шоу бизнеса, известни кулинари заедно с многобройни почитатели на белите спортове ще дадат началото на скисезона в Банско на 14 декември /събота/.

Десет години, след като за първи път дойде в Банско и даде името си и на най-добрата писта в пиринския курорт, трикратният олимпийски и двукратен световен шампион в алпийските ски Алберто Томба, ще даде утре старт на сезона на Бъндеришка поляна, съобщиха домакините.

Заедно с него в зимната столица на Балканите пристигат още четири величия в ските. В компанията е единственият петкратен носител на Големия кристален глобус в алпийските ски - Марк Жирардели, който отдавна вече е почетен гражданин на Банско.

Българският алпиец номер 1 за всички времена Петър Попангелов също ще участва в първите за сезона демонстрационни спускания по писта "Томба" за новия сезон.

Едно от най-големите имена на френските алпийски ски Люк Алфан - носител на голямата Световна купа за 1997 г. , превърнал се в истински феномен в спорта, след като през 2006 г. победи и в най-тежката автомобилна надпревара в света - рали "Дакар", също ще зарадва феновете в Банско отново, както бе преди три години.

Шампионският тим за откриването на сезона допълва словенският алпиец Юре Козир, записал в богатата си спортна биография 15 сезона в Световната купа с три победи и 20 подиума.

Уникален шанс се открива за най-амбициозните скиори да премерят сили в директен двубой с тези пет величия с играта "Победи шампионите". Вече са започнали записванията, местата са ограничени, а арена на атрактивното състезание, което ще започне в 11 часа в събота, ще бъде 300-метрова отсечка от писта "Алберто Томба".

За трета поредна година една невероятно забавна игра, наречена "Ловци на съкровища", ще весели гостите на скицентъра в деня на откриването на новия зимен сезон. Под снега, в предварително оградена зона от един декар на Бъндеришка поляна, ще бъдат заровени 33 апетитни награди.

Целта на участниците е да открият скритите ковчежета, всяко от които крие талон с названието на наградата, а най-голямата тази година е луксозен часовник с диаманти.

В 12 часа програмата ще предложи концерт на откритата сцена на Бъндеришка поляна на Лора Караджова, Криско и 100 Кила.

Следобед на централния площад "Никола Вапцаров" в Банско е шоуто на пътуващия кулинарен театър на Ути Бъчваров. Заедно с местни кулинари той ще приготви най-дългия суджук, с който ще могат да се нахранят 800 души.

Фолклорен концерт на самодейните състави от Банско, изпълнения на група "Вакали", артистичен пърформанс ще предшестват официалното откриване на сезона в 18 часа на площада с участието на скилегендите и гостите на Банско.

Тържествена заря ще ознаменува събитието, а след фойерверките веселието ще продължи с песните на народната певица Румяна Попова и кулинарна изложба "Това е Банско".