Свиндал триумфира в спускането в ПьонгЧанг

Големият Аксел Лунд Свиндал се окичи със златния медал в спускането при мъжете на Олимпийските игри в Пьонгчанг. 35-годишната легенда на белия керван даде най-добро време на пистата "Джонсон", като се спусна за 1:40,25 минути. Така той завоюва втори златен и общо четвърти олимпийски медал в кариерата си. Той е първият норвежец, който става шампион в спускането на Олимпийски игри.

На второто място остана неговият сънародник Шетил Янсруд. 32-годишният алпиец се спусна малко след Свиндал и водеше през по-голямата част от спускането си, но в края изпусна преднината си и завърши на 12 стотни зад лидера.

Бронзовият медал остана за водачът във класирането за Световната купа в тази дисциплина Беат Фойц. Швейцарецът също направи доста добро спускане, но малко не му достигна, за да изпревари двамата норвежци. Той остана на 18 стотни зад победителя.

Сериозен крах в дисциплината претърпяха австрийските скиори. Олимпийският шампион от Сочи Матиас Майер остана едва 9-ти. Макс Франц завърши 11-ти, а Ханес Райхелт е 12-ти. Най-добро представяне от австрийците направи Винсент Крихмайер със 7-мо време.