Свиндал господар в спускането в Бийвър Крийк

галерия:

снимка: БТА/AP

Световният шампион Аксел Лунд Свиндал (Норвегия) записа поредното си великолепно представяне в скоростните дисциплини и спечели спускането в американския зимен център Бийвър Крийк, кръг от Световната купа по алпийски ски.

Норвежецът спря хронометрите на 1:44.50 минути и се оказа недостижим за силната конкуренция, като австриецът Ханес Райхелт завърши на второ място с пасив от 0.17 секунди, а трети финишира италианецът Петер Фил с 0.20 пасив.

Любимецът на местната публика Свиндал спечели 23-ата си победа в Световната купа в кариерата и се изравни с Михаел фон Грюниген (Швейцария) на 14-то място във вечната класация по този показател.

18 от тези 23 триумфа на Свиндал са постигнати в скоростните дисциплини (спускане и Супер гигантски слалом), с което норвежецът изпревари Михаел Валхофер (Австрия) и се изравни с Дидие Кюш (Швейцария) на 6-то място в исторически план в това отношение.

Благодарение на триумфа си Свиндал официално е най-успешният алипец в историята в Бийвър Крийк с 11 подиума за Световната купа – Херман Майер от Германия има 10.

4050243

Норвежецът попречи на представител на Австрия да стъпи на най-високото място на стълбицата за шести пореден път в спускането (Райхелт завърши втори в Бийвър Крийк) – това е една от най-дългите „суши“ без успех на водащата алпийска нация.

Италианците отново затвърдиха статута си на фаворит в спускането, защото, освен Петер Фил, излъчиха още двама представители в топ 10 – Вернер Хеел и Доминик Парис. Състезателите от Ботуша бяха най-силни в дисциплината миналия сезон, печелейки 4 от 5 старта за календарната 2013-та година.

Звездата на отбора на САЩ Боди Милър записа най-доброто си класиране през тази кампания в Световната купа, финиширайки с 13-то време на 1 минута от темпото на победителя.

4050242

С този си успех Аксел Лунд Свиндал продължава да води убедително в генералното класиране за Големия кристален глобус с актив от 300 точки – 140 пред австриеца Марсел Хиршер, който е специалист в техничните дисциплини, но спечели титлата в Световната купа миналия сезон.

В класирането в дисциплината спускане Свиндал също е лидер със 150 пункта, следван от Доминик Парис – победител от първия старт за сезона в канадския зимен център Лейк Луис със 129 точки.