Световната купа по ски отново започва в Зьолден

снимка: Agence Zoom

Тиролското селце Зьолден отново ще домакинства на първия кръг от Световната купа по ски-алпийски дисциплини, стана ясно днес от съобщение на сайта на Международната федерация по ски (ФИС).

Австрийският зимен център по традиция е дом на Белия керван за началото на сезона, но тази година, както и през 2006-та, имаше притеснения от страна на организаторите заради високите температури (8-9 градуса) и дъжд.

В крайна сметка днес от ФИС дадоха зелена светлина и глетчерът Ретенбах ще бъде арена на мъжкото и женското състезание в дисциплината гигантски слалом на 25-ти и 26-ти октомври. Преди осем сезона стартовете в Зьолден бяха отменени заради липса на сняг, а сега дъждът и топлото време принудиха организаторите да работят още по-усилено, за да подготвят трасето.

Алберт Попов ще представя България в гигантския слалом в Зьолден (Австрия) на 26-и октомври. За 17-годишния Попов състезанието ще бъде дебют за Световната купа при мъжете. В досегашната си кариера той спечели слаломите за купа "Тополино" (неофициално световно първенство до 16 г) през 2012-а и 2013-а година.

Както стана ясно преди два дни, олимпийският шампион от Сочи 2014 и носител на малкия Кристален глобус в спускането Матиас Майер (Австрия) ще пропусне гигантския слалом в Зьолден, след като контузи коляното си при падане на тренировка и бе приет в болница в Инсбрук.

Въпреки че първият кръг от Световната купа ще се проведе следващия уикенд, алпийците ще почакат до 15-ти и 16-ти ноември за втория рунд във финландския зимен център Леви, когато ще се проведат слаломите за мъже и жени.

Пълен календар за Световната купа по ски-алпийски дисциплини можете да видите НА ТОЗИ ЛИНК в официалния сайт на ФИС.