Страхотно! Владимир Илиев е новият европейски шампион по биатлон

снимка: Булфото

Владимир Илиев стана европейски шампион по биатлон. На първенството в Полша родният състезател триумфира в спринта на 10 километра. За да е по-идеален денят за родния биатлон, Красимир Анев грабна бронзовия медал. 

За Анев това е второ отличие от шампионата след среброто в индивидуалния старт на 20 километра и общо шесто от европейски първенства в кариерата му.

Илиев пък печели втория си медал след сребърния в индивидуалното в Отепя през 2015 г.

Новият европейски шампион в спринта направи една грешка във втората си стрелба, но с втори най-добър бегови резултат финишира за 22:31.8 минути. Той изпревари с 4.9 секунди завършилия без грешка Александър Логинов. Руснакът, който в четвъртък спечели титлата в индивидуалното, днес излезе с 4.1 секунди аванс пред Илиев след последната стрелба, но загуби 9 секунди от българския биатлонист по последната обиколка.

Анев бе безгрешен и свали всичките десет мишени и финишира с изоставане от 16.7 секунди от своя сънародник. Той се пребори за бронзовия медал, след като изпревари с шест десети от секундата един от най-добрите ски бегачи в Световната купа - Андрейс Расторгуевс. Расторгуевс допусна две грешки в стрелбата, но беше най-бърз по трасето - само с 1.3 сек. по-добър бегови резултат от това на Илиев. Латвиецът дори беше пред Анев по време преди последните 600 метра, но българинът направи отлични финални метри.