Страхотна драма в слалома при мъжете на Световното

снимка: Agence Zoom

Страхотна драма беляза последното състезание от Световното първенство по ски алпийски дисциплини в американския зимен център Бийвър Крийк – а именно най-престижната надпревара – слалома.

Нито един от фаворитите и лидерите след първия манш не можа да удържи позициите си във второто спускане, което позволи изненадващо на французина Жан-Баптист Гранж да триумфира със златния медал за втори път в кариерата си след 2011-та година.

За Гранж това бе първа победа изобщо в която и да е дисциплина от всичките 61 състезания във всички първенства в периода между последния му златен медал и сегашната титла – за първи път от март 2011-та година също така той се изкачва на подиума, като тогава завърши втори.

Гранж се намираше на пето място след първия манш с пасив от 0.88 секунди спрямо временния лидер и защитаващ титлата си от миналия шампионат Марсел Хиршер (Австрия). Във второто си спускане обаче французинът предложи магическо представление за феновете и записа най-добро време, което не бе подобрено от нито един негов пряк конкурент и той грабна златото с резултат – 1:57.47 минути.

Хиршер, който е водач в Световната купа, изобщо не можа да завърши втория манш, след като загуби контрол и направи грешка при една от вратите след третата изчислителна линия.

Така Гранж донесе първо злато и общо трети медал за Франция на Световното първенство по ски в Бийвър Крийк, а Хиршер се провали в стремежа си да осигури още едно отличие на Австрия, макар страната така или иначе да е лидер по брой медали с девет.

Германецът Фриц Допфер се реваншира пред феновете си за ужасяващото представяне в гигантския слалом в петък миналата седмица и се добра до сребърното отличие, финиширайки с пасив от 0.35 секунди спрямо шампиона – първи подиум за родения в Инсбрук техничар.

Феликс Нойройтер, който завърши втори в слалома на предишното Световно първенство, се задоволи този път с третата позиция, като изостана с 0.2 секунди спрямо сънародника си. Той също имаше за какво да съжалява след края на състезанието по гигантски слалом, когато остана в подножието на медалите.

Руснакът Александър Хорошилов и шведите Андре Мирер и Матиас Харгин бяха непосредствено след Марсел Хиршер в първия манш, но завършиха съответно осми, шести и пети. Норвежецът Хенрик Кристоферсен остана 4-ти, друг швед – Маркус Ларсон се нареди на седма позиция, а топ 10 допълниха Себастиан Фос-Сулевог и Линус Щрасер.