Стефка Костадинова се срещна с президента на МОК

снимка: bgolympic.org

Председателят на БОК Стефка Костадинова посети днес по обед централата на МОК в Лозана. Визитата бе по покана на президента на МОК д-р Томас Бах.

Костадинова разговаря 40 минути на четири очи с най-влиятелния човек в световния спорт. И Костадинова, и Бах не обявиха подробности по темите, по които са дискутирали, но са разисквани новите тенденции и перспективите пред международното олимпийски движение, в частност пред националните олимпийски комитети.

“Щастлив съм, че се видях отново с една от най-големите спортистки в историята - каза германецът. - Костадинова е много диалогичен и позитивен човек.”

След срещата двукратният олимпийски шампион по борба Боян Радев дари на Олимпийския музей в Лозана скулптурата “Борба”. Автор на творбата е Любомир Далчев.

Официалната церемония за дарението бе уважена от държавния глава Росен Плевнелиев, който от понеделник е на посещение в Швейцария. Сред ВИП гостите бяха още Стефка Костадинова, българският посланик в страната Меглена Плугчиева, шефът на световната борба Ненад Лалович, генсекът на БОК Белчо Горанов и др.

След връчването на дарението стана ясно, че скулптурата “Борба” ще бъде показана в Олимпийския музей. На входа на изложението откъм Женевското езеро е поставена летва за скок на височина, фиксирана на световния рекорд за мъже на Хавиер Сотомайор (245 см), а отметка показва и ненадминатия до днес връх на Костадинова (209 см) в дисциплината.

Българският ден в олимпийската централа завърши с официален обяд за гостите, даден от Томас Бах. На 29 октомври БОК ще отбележи официално в София 90-годишнината от основаването си и от признаването му от МОК.