София е Европейска столица на спорта за 2018

снимка: Булфото

София е избрана за Европейска столица на спорта за 2018-та година, стана ясно от съобщение на Федерацията на Европейските столици и градове на спорта (АСЕС). Според изданието българската столица е загубила битката с Марсилия в кандидатурата си за предходната 2017-та година, но е получила честта за следващата.

В края на миналата седмица представители на комисията от АСЕС завършиха 5-дневната си визита си в София и се очакваше да обявяват решението си на 18-ти ноември на специална церемония в Брюксел.

София и Марсилия са получили еднакъв брой гласове при определянето на победителя, но френският град е надделял поради факта, че по-рано е изпратил кандидатурата си.

Марсилия направи това още преди около една година, докато по това време София „още обмисляше възможността“ да кандидатства, според информацията на официалния сайт на АСЕС. В крайна сметка на 28-ми февруари 2014-та кметът Йорданка Фандъкова официално внесе кандидатурата в присъствието на генералния секретар на АСЕС Уго Алонсо.

Оттогава в София идваха експерти от комисията, която оценява градовете кандидати и се срещнаха с Фандъкова и Анатоли Илиев, които бяха движещите фигури в кампанията.

В писмо до кмета Фандъкова президентът на АСЕС Джан Франческо Лупатели се казва, че въпреки поражението в спора с Марсилия за 2017-та година, София получава титлата за следваща, защото „според чл. 22 от Общите правила на организацията финалистите с близък резултат получават титлата в две последователни години.“

В писмото на Лупатели се казва още, че „ София е започнала да развива спортни политики с добри съоръжения, програма и активности. Градът е добър пример за спорт за всички, като инструмент за подобряване на здравословния начин на живот, интеграцията, образованието, които са едни от основните цели на инициативата.“