Стартира юбилейната регата "Трети март"

снимка: БГНЕС

Във Варненското езеро бе даден старта на тридневните гонки от юбилейното 60-то издание на регата „Трети март”.

Организатори са варненските Спортен клуб „Черно море – Бриз” и Морски клуб „Приятели на морето”, със съдействието на Българска федерация по ветроходство и основна финансова и материална подкрепа на Община Варна, както и с помощта на спонсори. В тазгодишната надпревара участват 27 екипажа.

В далечната 1957 г. регатата е замислена като вътрешно, клубно състезание от активисти на секция “Ветроходство” към Морския клуб на тогавашната Доброволна организация за съдействие на отбраната за новопостроените в България, модерни за времето, крейсерски яхти „ОV”/балтийките/. Посветена е на годишнината от Освобождението на България от османско робство. Още на следващата година регатата е обявена за традиционна и е учредена преходна купа. От 1961 г. регатата е открита и участие взема Морски клуб Балчик с балтийката „Ураган”. До 1974 г. в регатата се състезават балтийките, а когато са на ремонт се провежда на лодки „Ял-6” във Варненския залив.

При неблагоприятно време се ползва резервния полигон – Варненското езеро. От 1975 г. състезанието вече трайно се провежда в езерото на лодки „Ял-6”. Регатата става все по-популярна и желана. Утвърждава се като първа ветроходна проява за годината и своеобразно откриване на състезателния сезон. Независимо от все още зимното време и нерядко сурови хидрометеорологични условия /минусови температури на въздуха, силен и студен поривист вятър, дъжд или снеговалеж/ в регатата участието е масово, достигало до 38 екипажа с 200 участника.

„Трети март” е най-старата българска ветроходна регата и в нея участват както момичета и момчета на 8, 10 и 12 години, така и мъже и жени от 50 до 70 годишна възраст, някои от които от 3 до 10 пъти. През 1978 г., в чест на 100-годишнината от Освобождението на България, регата „Трети март” е обявена за Републиканска, а от 1984 г. е Републиканско първенство на клас „Ял-6” до 2001 г. През 2013 г.

Българска федерация по ветроходство върна статута на регатата като Държавно първенство по ветроходство на клас „Ял-6”.