Петър Стойчев става ветроходец за регатата Poseidon-Kaliakria Cup 2014

снимка: SPORTA.BG

Най-успешният български плувец Петър Стойчев ще е един от специалните гости на ветроходната регата Poseidon-Kaliakria Cup 2014, която за първи път обединява румънската регата Poseidon и българската Kaliakria Cup между 12 и 15 юни във водите на Северното Черноморие.

Носителят на световната купа по плувен маратон за 11 поредни години и световен шампион по плуване в открити води ще се състезава в събота, 14 юни, когато по време на гонките в Балчишкия залив към екипажите на някои от лодките ще се присъединят гост-състезателите.

Дни преди началото на регатата ще бъдат известни и останалите популярни личности, които ще се включат в състезанието. В предишни издания на регатата Kaliakria Cup като гост-състезатели се участие взимаха сноубордистката Александра Жекова и шампионката по спортна стрелба Весела Лечева.

Организатори на Poseidon-Kaliakria Cup 2014 са Black Sea Sailing Association и Clubul Nautic Rom?n от румънска страна и Морски клуб "Балчик" и ваканционен комплекс "Kaliakria Resort" от българска.

Очаква се новият формат на регата да привлече участието на рекорден брой яхти от България и чужбина. Тази година регатата Poseidon-Kaliakria Cup 2014 ще се проведе в три етапа с отделнo класиранe за всеки един и общо класиране за цялата надпревара.

Състезанието ще започне с гонки в Marina Eforie Nord в Румъния на 12 юни, ще продължи с дълъг офшорен етап Eforie Nord - Балчик (60 NM) на 13 юни и ще завърши с гонки в Балчишкия залив през уикенда на 14 и 15 юни.

В първите два етапа от състезанието яхтите ще бъдат разделени в 3 класа, а в български води ще се включат още два класа лодки.