Станимир Беломъжев шести в масовия старт на Европейското

снимка: БГНЕС

Станимир Беломъжев зае 6-то място в масовия старт на средна дистанция, провела се вчера в Обертилях.

Най-добрият ски ориентировач на България и водач в ранглистата за миналия сезон беше лидер до първата половина на дистанцията, но сблъсък с финландски състезател доведе до скъсване на ръкохватка на едната щека, което не му позволи да задържи челната позиция.

Шампион на Стария континент стана Ларс Мохолдт (Норвегия) с време 45:50. Втори с изоставане от 22 сек. се класира Андрей Ламов (Русия), а трети, секунда по-късно финалната линия пресече Ерик Рост от Швеция.

Пред Станимир, който изостана на 59 секунди от шампиона, успяха да финишират и още двама руснаци – Едуард Хренников (+33 сек.) и Андрей Григориев (+42 сек.). Общо 61 мъже стартираха по трасето с дължина 9350 метра и 28 контролни точки.

След този старт в Световната ранглиста по ски ориентиране Станимир остава на върха, а в класирането за Световната купа е четвърти на 76 точки от временния водач Ерик Рост (Швеция). Днес състезателите имат почивен ден, утре ще се проведе дългата дистанция, а в събота първенството ще завърши с щафети. /БГНЕС