Спортно хранене и стимуланти

галерия:

снимка: pixabay.com

Поради неопитността и нежеланието да разберат същността на нещата, много хора, особено тези, които са далеч от спорта, често бъркат спортните добавки с анаболни стероиди.

Това е груба грешка. Първите са нелекарствени здравни добавки. Второто е на първо място лекарство. И често хората възприемат спортното хранене (добавките) точно като стероиди.

Спортните добавки не трябва да се считат за панацея. Те няма да могат да разрешат по радикален начин повечето от проблемите на спортистите, свързани с подобряване на спортните постижения, но ще помогнат за оптимизиране на ежедневната диета, ще запълнят някои пропуски в нея.

Въпреки това, дори спазвайки идеалната диета, почивка и тренировки, спортистът все пак достига своя генетичен максимум. С този подход това ще се случи още по-бързо, колкото и иронично да звучи.

И за да се развива по-нататък, спортистът ще трябва да помисли за необходимостта да даде на тялото по-силни стимули. Това могат да бъдат стероиди.

Структура на статията:

1. Спортно хранене за начинаещи

2. Няма „магически” добавки.

3. Най-популярните спортни добавки, Витамини и минерали, Спортно хранене за начинаещи.

4. Протеините и креатинът са най-подходящи за начинаещи.

Протеинът е подходящ за спортисти от всички нива на фитнес, тъй като нуждата от протеин се запазва през целия период на тренировка и живот.

Протеините биват различни видове: сложни, бавни, бързи. Последният тип, наричан още суроватъчен протеин, е класика за всички.

Креатинът обикновено е една от най-ефективните добавки, които стимулират мускулната ефективност. Други могат да започнат с увеличаване на масата.

Това ще бъде повлияно от вашия тип тяло. Това е оптималното решение за слаби спортисти, които искат да натрупат мускулна маса. Основното правило по отношение на спортните добавки е, че никоя от тях не може да замести доброто хранене и няма да спаси ситуацията с неправилна конструкция на тренировъчната програма.

Често много рекламирани на висока цена спортни добавки всъщност не дават резултатите, които производителят обещава. И парадоксът тук е, че стероидите могат да бъдат по-евтини.

masaj-za-zdravi-i-stegnati-kraka.jpeg

Няма „магически“ добавки


Опитните спортисти от „старата“ школа понякога се чудят защо начинаещите не разчитат на упорита работа, последователност и дисциплина, а изразходват цялата си енергия в търсене на „чудодейни добавки“, които според техния наивен поглед ще да им даде мотивация и способност да постигнат успех в тренировките.

За тези, които искат да получат „веднага и повече“, спортистите от старата школа виждат само една възможност – стероиден цикъл например със стромба - станозолол. Но дори това не винаги може да е добро за начинаещите, защото техният нетрениран организъм може да обърка собствената си хормонална система.

По принцип дори спортист със средни генетични данни е в състояние да постигне впечатляващи резултати за относително кратък период от 1 - 2 години с правилното изготвяне на хранителен план, тренировка и режим на почивка.

Най-популярни спортни добавки, аминокиселини и BCAA – креатин, фет бърнъри, протеини, печеливши енергетици и комплекси преди тренировка, витамини и минерали, аминокиселинни комплекси.

Аминокиселините са градивните елементи на протеина. В този случай те се представят в „чист“ вид и се усвояват по-бързо от организма, постъпвайки в кръвта, за разлика от протеина от храната, който тялото трябва да раздели на аминокиселини.

Най-добре се приема преди лягане, след тренировка и сутрин. По това време тялото изпитва повишена нужда от бързо снабдяване с аминокиселини.

BCAA са фракция от три аминокиселини. Те са особено важни за мускулите, тъй като последните са една трета от тях.

  • Креатин

Насърчава увеличаването на показателите за сила и функционалната способност на мускулите да носят натоварвания, предотвратява тяхната атрофия.

  • Фет бърнъри

Специални комплексни добавки, базирани на повече растителни компоненти, които активират изгарянето на мазнини.

Те често повишават физическата работоспособност. Няма общо мнение по отношение на тях. Често ще има такива, които ще кажат, че работят зле, докато други казват, че без тях никога не биха отслабнали.

Истината е някъде между тях. Те са по-слаба алтернатива на кленбутерол, тироксин и растежен хормон.

  • Протеини

Това са високо рафинирани прахообразни смеси, използвани за направата на незабавни протеинови шейкове. Наистина работещ компонент в условия на правилно спазване на общата диета, компетентна програма за тренировка и почивка. Има различни видове. Най-популярен е суроватъчният протеин: концентрати, изолати и хидролизати. Абсорбира се толкова бързо, колкото аминокиселините. Подходящ за всички спортисти, с всички цели и нива на подготовка. Необходим както за естествена, така и за химическа промяна.

Подобряване на теглото

Това са висококалорични протеиново-въглехидратни смеси. Целта им е бързо да попълнят енергийните загуби на организма.

Съдържат голямо количество въглехидрати. Трябва да се използва внимателно от хора с наднормено тегло. Предтренировка и енергия. Естествени стимуланти на централната нервна система.

Осигурете повишена концентрация на внимание и умствен фокус върху тренировъчния процес. Подобрете физическото и умственото представяне. Може са го направите чрез много полезни компоненти. По-често те съдържат кофеин като основен компонент.

Витамини и минерали

Витамините и минералите са от съществено значение за спортистите и обикновените хора на всяка възраст. Повишената физическа активност, както и умствената дейност, винаги увеличават нуждата на организма от такива микроелементи.

Те са отговорни за нормалното функциониране на тялото в ежедневието. Това не е пълен списък на спортни добавки, а само най-основните категории. Всъщност има много повече от тях.

Не влагайте твърде много надежда в тях. Те няма да могат да заменят доброто хранене и няма да ви направят по-генетично надарени, трудолюбиви и дисциплинирани.

Най-важното - като цяло, индустрията за спортно хранене е бизнес за няколко милиарда долара

И такива спортни добавки се рекламират най-често от спортисти с идеална физика. Но тайната на техния успех не е в приемането на този продукт. Това е много по-просто - използването на спортна фармакология: хормон на растежа, орални и инжекционни стероиди.