Програмата „Футбол за приятелство“ спечели нов световен рекорд „Гинес“ за най-много участници едновременно във виртуален стадион

галерия:

Впечатляващото постижение е трета „Гинес“ титла за програмата и бе обявено по време на финала на онлайн шампионата, който се състоя в събота и бе спечелен от отбор „Аргали“ (Argali)

Програмата „Футбол за приятелство“ (F4F) успя да спечели нов, трети поред световен рекорд „Гинес“ – този път за най-голям брой посетители на виртуален стадион едновременно. Потребителите на мултиплейър симулатора „Светът на Футбол за приятелството“ (F4F World) от над 200 държави взеха участие в този успешен опит за поставяне на нов световен рекорд. В глобалната програма имаше и български участници – Петър Вълов, който се включи като млад журналист, и Георги Катошев, участващ като млад играч. И двамата са представители на Футболна академия Лудогорец.Големият финал на първенството се състоя в събота, а победител стана отбор „Аргали“. Цялото видео от финала може да бъде открито тук.

Роберто Карлош, глобалният посланик на F4F, се обърна към всички участници с мотивиращо послание: „Днес, приятели, е много специален ден и всички ще останете в историята. Днес се опитваме да постигнем нов световен рекорд „Гинес“. Аз също играя видео игри, а любимата ми е симулаторът „Светът на Футбол за приятелството“. И днес ще играя с вас и ще ви подкрепям в опита ви да поставите този нов рекорд. Нека всички станем част от голямо събитие. Ще „счупим“ този рекорд! Нека го направим заедно!“

Програмата „Футбол за приятелство“ вече е носител на два рекорда„Гинес“. През 2019 г. в Мадрид F4F спечели титлата за най-много националности по време на тренировка по футбол. Класът по умения, в който участваха играчи от 57 различни националности, се проведе от ръководителя на Младежката академия по футбол в Барселона Мишел Пуч и от Йосеп Гамбао, бивш треньор на младежкия отбор на ФК Барселона. На 5 декември 2020 г. програмата достигна и втори рекорд. По време на заключителните събития на 8-ия сезон на „Футбол за приятелство“ програмата регистрира най-много участници по време на онлайн тренировка. 1009 млади играчи от над 100 страни в Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка, Австралия и Океания се събраха и взеха участие заедно със световноизвестни футболни звезди в това дигитално футболно събитие.

Футбол за приятелство 2021

Деветият сезон на „Футбол за приятелство“ се проведе в онлайн формат от 14 до 29 май 2021 г. Тази година F4F събра момчета и момичета от над 200 държави и региони и те взеха участие във виртуалния футболен шампионат „Футбол за приятелство eWorld 2021“. Състезанието се състоя благодарение на футболния симулатор F4F World, който се предлага безплатно на 27 езика за MS Windows, Apple MacOS, Android и iOS. Всички участници бяха разделени на 32 международни екипа на приятелството, които бяха кръстени на изчезващи животински видове като „китайски алигатор“, „бял носорог“, „горска сова“ и други. Тази практика е въведена за първи път през 2018 г. с цел да привлече вниманието към каузата за опазване на околната среда и биологичното разнообразие.

Роберто Карлош – звездният световен посланик на F4F

Футболната звезда Роберто Карлош е глобален посланик на „Футбол за приятелство“ от 2020 г. насам. В специална онлайн пресконференция, част от програмата, в края на май той отговори на редица въпроси на млади играчи и млади журналисти с чар и остроумие. Темите варираха от акцентите в кариерата му до връзката му със семейството, родната му Бразилия и подкрепата му за „Футбол за приятелство.“ Можете да гледате видеоклипа от тази пресконференциятук.

За „Футбол за приятелство“:

Международната детска социална програма „Футбол за приятелство“ се реализира от „Газпром“ от 2013 г. насам. През предходните седем сезона програмата обединява над 15 000 участници от 211 държави и региона и над 6 000 000 привърженици.

Като играчи и журналисти в програмата участват младежи на 12-годишна възраст, включително деца с увреждания. Младите играчи представляват различни страни и култури, обединени в смесени отбори на Световното първенство по „Футбол за приятелство“. Така те показват, че националността, полът и физическите способности не са пречка за превръщането в един отбор. Младите журналисти пък отразяват събитията от програмата в Международния детски пресцентър. Всички участници стават посланици на програмата и продължават да споделят своя опит и да популяризират универсални човешки ценности: приятелство, равенство, справедливост, здраве, мир, преданост, победа, традиции и чест.

Футбол за приятелство“ е подкрепена от УЕФА, ФИФА, футболните федерации и водещите световни футболни клубове, международни благотворителни фондации, известни спортисти, политици и артисти. Проектът е носител на над 50 национални и международни награди в областта на социалната отговорност, спорта и комуникациите, включително два световени рекорда „Гинес“ за най-много националности във футболна тренировъчна сесия в историята и най-много участници във футболно видео.