5 добавки за засилване на метаболизма

снимка: pixabay.com

Не би ли било чудесно да изгаряте калории, без да се фокусирате само върху маратонките си и онова, което води до обилно изпотяване ?

Очевидно няма вълшебно хапче за отслабване. Но изследванията показват, че някои добавки могат да помогнат за ускоряване на процеса, когато се храните добре и спортувате, което означава, че са полезни и ще ви помогнат.

Скоростта на метаболизма ви е количеството калории, които тялото ви използва за захранване на системата ви в покой - количеството калории, които изгаряте, не прави абсолютно нищо освен основните жизнени задължения.

Колко бързо или бавно функционира метаболизмът ви зависи от генетичния ви код, но някои фактори като диета и упражнения могат да помогнат за ускоряването му.

  • По-специално, някои добавки могат да ви помогнат, за да изгорите излишните килограми.

Не забравяйте: винаги се консултирайте с Вашия лекар, преди да използвате нова добавка.

Какви са тези вещества?

Експертите посочват пет основни: Термогенни добавки - В ново проучване, публикувано в Journal of International Society of Sports Nutrition, проучването включва обучени момчета, приемащи термогенни добавки за изгаряне на мазнини, които са коктейли, направени от съставки, които помагат за увеличаване на телесната топлина и увеличаване вашата способност да изгаряте мазнини.

Те открили, че метаболизмът на момчетата се е увеличил със 7-9% в сравнение с времето, когато са приемали плацебо.

Това се дължи главно на екстракта от кофеин и зелен чай, всеки от които може да помогне за засилване на метаболизма на мазнините и, когато се комбинира, да помогне за увеличаване на отделянето на някои невротрансмитери като адреналин и допамин, които от своя страна засилват метаболизма ви.

  1. Селен

Селенът може да помогне на вашата щитовидна жлеза, която регулира метаболизма ви, да остане здрава и да продължава да отделя хормони, които поддържат метаболизма и енергията ви на оптимални нива“, казва Джон Роули, CSCS, директор за развлекателни спортове.

Всъщност, скорошно китайско проучване установи, че хората, които се хранят с диета с ниско съдържание на селен, която се съдържа най-вече в морски дарове като риба тон и стриди, са по-склонни да имат някакъв вид заболяване на щитовидната жлеза.

  1. Диетични фибри

Диетичните фибри са изключително важни за здравата храносмилателна система, тъй като помагат на храносмилателния тракт да усвоява по-добре хранителните вещества и химикалите.

Ако не консумирате достатъчно плодове и зеленчуци, помислете дали да не използвате добавка на основата на фибри. Изследване на затлъстяването от 2019 г. установи, че плъховете, които са яли хранителни добавки с фибри, са се справили по-добре с справянето с вредните метаболитни ефекти на диета с високо съдържание на мазнини и захар.

  1. Цинк

Един от най-важните минерали в тялото ви, цинкът е необходим, за да помогне на вашите системи да работят правилно, особено на имунната ви система. „Вашата щитовидна жлеза се нуждае от цинк, за да произвежда хормони на щитовидната жлеза, което помага да поддържате метаболизма и енергията си“, казва д-р Роули.

Освен това цинкът може да помогне за контролиране на апетита, като поддържа метаболизма ви в движение, добавя той.

  1. Ресвератрол

Същото съединение, което дава на червеното вино всички негови ползи за здравето, ресвератролът също помага за подобряване на вашия метаболизъм.

Всъщност хората със затлъстяване, които са приемали добавки с ресвератрол в продължение на 30 дни, са имали положителни промени в скоростта на метаболизма в покой, както и ограничаване на приема на калории, според проучване в клетъчния метаболизъм.

Нещо повече, изследванията показват, че тази добавка намалява маркерите на възпалението в кръвта и мускулните клетки и подобрява митохондриалния метаболизъм, позволявайки на силовите клетки на тялото да играят ролята си в „превръщането на храната в гориво“, като по този начин подпомага загубата на тегло.

  1. Спортни стимуланти (стероиди)

Стероидите също увеличават активността на имунната система, което е естествената защита на организма срещу болести и инфекции. Това може да помогне за лечение на автоимунни състояния, като ревматоиден артрит или лупус, които са причинени от имунната система, която погрешно атакува тялото.Един от най-известните анаболни субстанции за ускоряване на имунитета е Анавар като той спада към имуносупресивните лекарства.